Ο Σκλαβενίτης μάλλον θα σώσει τελικά τον Μαρινόπουλο -κατόπιν γενναίου «κουρέματος» οφειλών

Πυρετώδεις διεργασίες γίνονται τις τελευταίες μέρες για να μην πτωχεύσει η εταιρεία Μαρινόπουλος και να διασωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και μικρομεσαίοι προμηθευτές προς τους οποίους ο Μαρινόπουλος έφτασε να χρωστά το ιλιγγιώδες ποσό των 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ! Τώρα πώς έφτασε στο σημείο αυτό μια εταιρεία που ο τζίρος της φτάνει το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι άλλο θέμα και δεν μπορούμε να το εξετάσουμε  επί του παρόντος, όμως σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε το «τις πταίει» και να μην τα ρίχνουμε όλα στη γενική κρίση.

Η  λύση στην συγκεκριμένη κρίση φαίνεται να είναι και πάλι ο  Σκλαβενίτης, που ενώ είχε από μηνών αναγγελθεί ότι θα αναλάμβανε, τελικά ο αρραβώνας του με το Μαρινόπουλο πάγωσε. Τώρα προτείνεται να «ξεπαγώσει», όμως τίθενται προϋποθέσεις:

Πρέπει να «κουρευτούν» τουλάχιστον κατά 40% τα χρέη της εταιρείας.

Ενα μεγάλο μέρος των οφειλών αφορά στα ενοίκια που χρωστάει η εταιρεία για τα χίλια καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους της. Θα προταθεί να κουρευτεί ένα μέρος του χρέους, να αποπληρωθούν με δόσεις και σε βάθος τριετίας τα ενοίκια του 2016 και να γίνει μείωση τουλάχιστον της τάξης του 10% στα μισθώματα.

Μεγάλο κούρεμα όμως θα πρέπει να δεχτούν και οι προμηθευτές της αλυσίδας, καθώς και το ίδιο το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες που δάνειζαν την εταιρεία.

Παράλληλα ο Μαρινόπουλος θα μπει σε σχέδιο εξυγίανσης και θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει ενδοεταιρικά δάνεια . Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσει μακροχρόνια εξόφληση των οφειλών του στις τράπεζες -20ετή συμφωνα με πληροφορίες.

Αν όλα αυτά πάνε καλά, ο Σκλαβενίτης θα «μπει» μέσα και θα αναλάβει το 75% της επιχείρησης (ο Μαρινόπουλος θα κρατήσει το 25%). Η εισοδος του Σκλαβενίιτη δυναμικά ως στρατηγικού επενδυτή θα αποτρέψει την πτώχευση του Μαρινόπουλου και θα εξασφαλίσει τόσο τη δουλειά 13.000 εργαζομένων όσο και την επιβίωση 1.500 μικρών βιοτεχνιών που στήριξαν τον Μαρινόπουλο ως προμηθευτές και που τώρα είναι μετέωρες.

(Νεότερο ρεπορτάζ για το θέμα που είχε σοβαρές εξελίξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ  )

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here