Ο πραγματικός Ξένος βρίσκεται μέσα μας – συνέντευξη με την Πηνελόπη Φλουρή

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ομάδα Abnormal επιχειρεί να αναβιώσει επί σκηνής τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ, ένα από τα πιο σπουδαία έργα παγκοσμίως. Πειραματιζόμενοι με την αφηγηματική δράση, χρησιμοποιώντας κινησιολογικές επαναλήψεις, λεκτικά μοτίβα και συμβολισμούς, επιχειρούν ν’ αποκαλύψουν τον παράλογο κόσμο στον οποίο ζει ο Μερσώ.
Η σκηνοθέτης της παράστασης Πηνελόπη Φλουρή μίλησε στο Press Publica για την επιλογή του έργου και την πορεία της για την δημιουργία της ευφυέστατης αυτής παράστασης. Αξίζει να την παρακολουθήσετε.

1) Πώς προσέγγισες τον χαρακτήρα του Μερσώ. Ποιός είναι τελικά ο «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ;

Ο Μερσώ «..δεν μιλάει αν δεν έχει κάτι να πει» . Προσπάθησα να βρω λοιπόν τις στιγμές όπου ο ήρωας βρίσκεται σε πραγματική εσωτερική ή εξωτερική σύγκρουση και η ανάγκη του να μιλήσει είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό και σε μεγάλο μέρος της παράστασης εμφανίζεται σαν παρατηρητής στην αφήγηση της ιστορίας του. Οήρωας του Ξένου λειτούργει με το ένστικτο. Δεν ακολουθεί τους κανόνες της κοινωνίας αλλά της φύσης.

unnamed

Είναι ευφυής. Αντιλαμβάνεται το μάταιο του στημένου παιχνιδιούκαι αρνείται να το παίξει. Έχει απόλυτη συνείδηση της έννοιας του θανάτου και διατηρεί κυνική στάση απέναντι του. Είτε είναι ο θάνατος της μάνας του, είτε του Άραβα, είτε ο δικός του. «Από την στιγμή που πεθαίνεις το πώς και το πότε δεν έχουν σημασία». Ποιος είναι ο Ξένος; Δε μπορώ να δώσω μία ορισμένη απάντηση. Υπάρχει ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο ανθρώπου με σύνδρομο Άσπεργκερ. Διαφωνώ με ένα τέτοιο πόρισμα.Δεν ταιριάζει σε έναν τόσο σύνθετο και ανεξήγητο ήρωα. Ο Καμύ μας λέει για τον ήρωα του πως «είναι ο μόνος Χριστός που μας αξίζει».

2) Το θέμα και η θεώρηση του βιβλίου αναφέρονται συχνά ως υποδείγματα της φιλοσοφίας του παραλόγου. Γιατί επέλεξες αυτό το έργο;

Το παράλογο βρίσκεται στην ασταμάτητη προσπάθεια μας να βρούμε νόημα, σε έναν κόσμο, που το νόημα απουσιάζει. Αυτό μας απασχολεί. Συνειδητά ή μη. Αυτό αναζητάμε. Ο ήρωας του Ξένου καθησυχάζει με κάποιον τρόπο. Μας λέει «Σαν το καλοσκέφτομαι δεν είμαι δυστυχισμένος.», ενώ δεν λέει «Σαν το καλοσκέφτομαι είμαι ευτυχισμένος». Βρίσκω λυτρωτικό αυτόν τον τρόπο σκέψης και αυτόν θέλησα να μεταδώσω. Τον Ξένο τον επέλεξα γιατί τον αγάπησα από την πρώτη του φράση.
3) Πώς προσέγγισες το έργο;

Βασίστηκα στο βιβλίο και προσπάθησα, παρά τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, να φέρω στην σκηνή την αίσθηση που μου έβγαλε όταν το πρωτοδιάβασα. Αυτό το ελαφρύ μειδίαμα. Δεν καταλαβαίνεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Παράλογο! Στην διαδικασία της δουλειάς με απασχόλησε η ποιητική διάσταση που φέρει το κείμενο μέσα στην σκληρότητα του. Προσπάθησα να «σωματικοποιήσω» τις λέξεις και τα νοήματα να αποδώσω τον μέσα κόσμο του ήρωα . Το σώμα μιλάει για εκείνα που δε μπορούν να ειπωθούν.

abnormal_me_almper_kami_sto_bios

4) Μετά από συνεχόμενα sold-outδόθηκαν νέες ημέρες παραστάσεων. Περίμενες αυτή την αποδοχή του κόσμου;

Δεν το είχα σκεφτεί.Με συγκινεί όλο αυτό το ενδιαφέρον και δεν το κρύβω. Τα sold- outόμωςδεν σημαίνουν πραγματικά κάτι για την αποδοχήκαι την κατανόηση της ίδιας της δουλειάς. Πολλοί θα αγαπήσουν τον δικό μας «‘Ξένο» και πολλοί ίσως θυμώσουν. Το βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει διάλογο. Αυτό μου αρκεί.

5) Υπάρχουν σήμερα «Ξένοι» ανάμεσα μας;

Ο Ξένος απουσιάζει με την παρουσία του. Επιβάλλεται μέσα από την σιωπή του.Εμείς αντίθετα έχουμε μάθει να «φωνάζουμε»  για να υπάρχουμε. Χρειάζεται να απαρνηθούμε όλα όσα η κοινωνία μας έχει φορέσει. Κι αυτό απαιτεί κόπο και τόλμη. Καθαρή θέση μέσα στον κόσμο. Ο πραγματικός Ξένος βρίσκεται μέσα μας.

*νέες επιπλέον ημέρες παραστάσεων κάθε Σάββατο & Κυριακή

Ταυτότητα Παράστασης:
Δραματουργική Επεξεργασία – Διασκευή: Πηνελόπη Φλουρή- ΔάφνηΛιανάκη
Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Φλουρή
Σκηνικά: Αριέλλα Καρατώλου
Κοστούμια: ΔάφνηΑηδόνη
Κίνηση: Τζίνα Αποστολοπούλου
Φωτισμοί: ΒαγγέληςΝάνος
Παίζουν: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Μαριλένα Γερμανού, ΔάφνηΛιανάκη
Παναγιώτης Γαρμπής
Παρατηρητής: Πηνελόπη Φλουρή

Πληροφορίες παράστασης
BIOS.TESLA Basement
Διάρκεια παραστάσεων: Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2016
Παραστάσεις: Σάββατο – Τρίτη
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια παράστασης: 90’
Τιμή εισιτηρίου:10ευρώ(ενιαίο)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here