Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτιέρες νέος ΓΓ του ΟΗΕ-Διαδέχεται τον Μπαν κι Μουν το 2017

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες επελέγη από τα μέλη του Σ.Α για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η επίσημη επικύρωση της επιλογής του αναμένεται αν γίνει την Πέμπτη και θα ακολουθήσει η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ήταν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επί μία δεκαετία και έιχε επιδείξει σημαντικό έργο για την προστασία τους. Αναμένεται να διαδεχθεί στις αρχές του 2017 τον Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος θα αφήσει τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από επίσης δέκα χρόνια.

Στην άτυπη, μυστική ψηφοφορία της Τετάρτης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας κανένα από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο δεν καταψήφισε την υποψηφιότητα Γκουτιέρες.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έγινε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Το 15μελές Συμβούλιο διεξάγει μυστικές ψηφοφορίες για κάθε μία από τις 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές να είναι η «ενθάρρυνση», η «αποθάρρυνση» και η μη έκφραση γνώμης. Ο Γκουτιέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο κράτη μέλη του ΣΑ δεν εξέφεραν γνώμη.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες είχε το προβάδισμα και στις πέντε προηγούμενες ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί στις 10:00 και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει διά βοής» ανέφερε ο Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο. «Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτιέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία» επισήμανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη την εκλογή του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here