Ο Παρθενώνας της λογοκρισίας – κατασκευασμένος από απαγορευμένα βιβλία

Ένα πελώριο αντίγραφο του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα ανεγερθεί του χρόνου, στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία. Το έργο είναι αναβίωση του έργου «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» της Αργεντινής, της  Μάρτα Μινουχίν, η οποία το κατασκεύασε στο Μπουένος Άιρες, το 1983, λίγο μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα της.

Το έργο στο Κάσελ θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της Documenta 14 (στην Αθήνα, 8 Απριλίου μέχρι 16 Ιουλίου 2017 και στο Κάσελ, 10 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017).

«Η λογοκρισία είναι ξανά ευρύτατα εφαρμοζόμενη. Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας» τόνισε ο διευθυντής της Documenta, Adam Szmyczyk.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει βιβλία τα οποία παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν.

Επιλέχθηκε η Friedrichsplatz, επειδή ήταν πλατεία στην οποία έγινε καύση βιβλίων από τους Ναζί, το 1933, και επειδή είναι κοντά στη   μεγάλη βιβλιοθήκη και μουσείο Fridericianum που είχε αρχικά οικοδομηθει το 1799 -στη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1941, από την αεροπορία των Συμμάχων, καταστράφηκαν 350.000 βιβλία εκεί.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην Φραγκφούρτη (19 με 23 Οκτωβρίου), το προσωπικό της Documenta θα αρχίσει να συλλέγει βιβλία για το συγκεκριμένο project

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here