Ο Ντον Ντελίλο στην Αθήνα

Ο Ντελίλο μια από τις πλέον σημαντικές αμερικανικές λογοτεχνικές φωνές επιστρέφει στη χώρα μας μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στις 16 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (7 μ.μ.) στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις», να συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη.

Ο Ντελίλο Θεωρεί ότι ο συγγραφέας χρειάζεται δύο στοιχειώδη εργαλεία, τις λέξεις και το χαρτί. Μ’ αυτά τα εργαλεία ο ίδιος έχει ανατάμει την παράνοια της εποχής μας, τις συλλογικές φοβίες και τις ατομικές εμμονές αλλά και τον διαβρωτικό ρόλο της εικόνας, της πληροφορίας στην εποχή μας, τις σκοτεινές διαδρομές της εξουσίας, το πολιτικό επίδικο στις ιλιγγιώδεις ταχύτητες με τις οποίες αναπτύσσεται η τεχνολογία. Ο Ντον Ντελίλο έχει γράψει για όλα αυτά και έχει αναδειχτεί σε

Ο Ντελίλο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε εγκατασταθεί ως υπότροφος του Γκούγκενχάιμ. Καρπός εκείνης της ελληνικής περιόδου ήταν ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, τα «Ονόματα» στο οποίο ιχνογραφεί με ακρίβεια την ελληνική πραγματικότητα.

Γεννημένος το 1936, μεγαλώνοντας στο Μπρονξ στα χρόνια του Μακαρθισμού, άρχισε να γράφει μετά τη μεγάλη «αμερικανική τραγωδία», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Κένεντι. Έγραψε γύρω απ’ αυτήν, καθώς ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του, ο «Ζυγός», ένα πολιτικό θρίλερ με κεντρικό ήρωα τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφόνο του προέδρου κατά την επίσημη εκδοχή, επικεντρώνεται στις υπόγειες διασυνδέσεις της εξουσίας και τις σκοτεινές διαδρομές της στα ψυχροπολεμικά χρόνια.

Εξίσου αγαπητά μυθιστόρηματά του ο «Μάο ΙΙ», που τιμήθηκε με το PEN / Faulkner Award for Fiction, υπεισέρχεται στη δημοκρατία του τρόμου, αλλά και η «Κοσμόπολις» ως νέμεση στο αδυσώπητο κυνήγι πλούτου και δύναμης που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ. Ο κορυφαίος του, κατά πολλούς, «Υπόγειος κόσμος», που τιμήθηκε με το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ως το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο των τελευταίων ετών, συγκεντρώνει όλα τα θεματικά μοτίβα των προηγούμενων βιβλίων του. Μετρ του ψυχολογικού και πολιτικού μυθιστορήματος, έχει γράψει διηγήματα και θεατρικά, ενώ είναι ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με το Jerusalem Prize, το 1999, για το συνολικό του έργο.

Η είσοδος στην εκδήλωση της 16ης Μαρτίου είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here