Ο Μαουρίτσιο Μάκρι νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Τέλος στην 12ετή κυριαρχία των περονιστών έβαλαν χθες οι Αργεντίνοι. Nέος πρόεδρος της Αργεντινής αναδεικνύεται ο φιλελεύθερος,  μηχανικός και επιχειρηματίας Μαουρίσιο Μάκρι, μέχρι σήμερα  κυβερνήτης της πρωτεύουσας και ιδρυτής του κεντροδεξιού κόμματος PRO. Ο Μάκρι  θα είναι από τις 10 Δεκεμβρίου 2015 πρόεδρος της χώρας. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 80 χρόνια που ο πρόεδρος της χώρας δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά κόμματα, τους περονιστές και τους ριζοσπάστες.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Ντανιέλ Σιόλι παραδέχθηκε την ήττα του και μετά από τηλεφώνημά του στον Μάκρι, δήλωσε: «Ο λαός της Αργεντινής εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο, τον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον οποίο μόλις συνεχάρηκα τηλεφωνικά».
Με καταμετρημένο το 66% των εκλογικών κέντρων ο 56χρονος δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, συγκεντρώνει ποσοστό 53,46% έναντι 46,54% του Σιόλι, ο οποίος εμφανιζόταν πριν από τον πρώτο γύρο, ως το φαβορί των εκλογών.
Η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία βρίσκεται στην ηγεσία της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το 2007, δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, που έδειχναν νίκη του Μάκρι, υποστηρικτές του δημάρχου του Μπουένος Άιρες συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας στην έδρα του συνασπισμού Cambiemos (Ας Αλλάξουμε) του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here