Ο Κυριάκος ανησυχεί, ζητά εκλογές και παραμένει πιστός σύμμαχος του ΣΕΒ και του ΔΝΤ στα εργασιακά, υπονομεύοντας την διαπραγμάτευση

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ακραία νεοφιελεύθερες απόψεις του, αναβλύζουν κάθε στιγμή στο λόγο του. Ακόμη κι όταν πιέζεται να υπερασπισθεί στα λόγια, το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά, στη κρίσιμη διαπραγμάτευση που εκκρεμεί. Ετσι ο κ. Μητσοτάκης,  δεν παρέλειψε να υπερασπισθεί τις θέσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που ζητούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους από τους εξωτερικούς συνδικαλιστές.

Με τη στάση του αυτή ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των πολλών και της κοινωνίας, καθώς μένει πιστός σε ότι επιτάσσουν οι ελίτ και οι τεχνοκράτες που τους εξυπηρετούν.

Με την στάση του αυτή, υπονομεύει όμως την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει τη νομιμότητα στον εργασιακό χώρο, που έχει καταβαραθρωθεί από τις πολιτικές των μνημονίων το προηγούμενο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις διεθνέις εξελίξεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και επανέλαβε το αίτημα του για εκλογές και πολιτική αλλαγή, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα σοβαρά προβλήματα του τόπου και να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Με αναφορά στον Κωστή Στεφανόπουλο ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοτάκης, την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Κέρδισε την αγαπή και τον σεβασμό των Ελλήνων και αισθανόμαστε τιμή που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της παράταξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάννης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Στο οικονομικό δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο, αυτό όμως δεν αρκεί για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Η σύσκεψη στο Βερολίνο, -Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία – δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλειοψηφικό σήμερα, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η κοινωνία δεν αντέχει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η τάση για πολιτική αλλαγή αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ έχει πετύχει μία σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι εμπόδισαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακύρωσαν τον νόμο Παππά και πέτυχαν μεγαλύτερο αριθμό αδειών και έλεγχο της διαδικασίας της αδειοδότησης από ένα αναβαθμισμένο ΕΣΡ.

Την ίδια ώρα, όπου γίνονται εκλογές σε επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις, οι δυνάμεις της ΝΔ επικρατούν, ενώ της κυβέρνησης καταποντίζονται. Αυτό είναι προάγγελος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα γίνει στις εκλογές, σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ.

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% δεν είναι ρεαλιστική, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες: «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαύρη τρύπα στα Ταμεία και επιδείνωση της ρευστότητάς τους.

«Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο. θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά συνέπεια η Ελλάδα θα χάσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει μπει στο πρόγραμμα από τους πρώτους μήνες του 2015» είπε χαρακτηριστικά.

«Παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται με τους εαυτούς τους και με τις ιδεοληψίες τους. Και έχουν και το θράσος να πανηγυρίζουν για τη μερική άρση των capital controls που οι ίδιοι επέβαλαν».

Για το ζήτημα του χρέους ξεκαθάρισε ότι η ρύθμισή του είναι απαραίτητη, αλλά δεν φτάνει για την έξοδο από την κρίση: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην έξαρση του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο:

«Εκδηλώνεται μια αντανακλαστική άμυνα περιχαράκωσης των πολιτών σε όλα όσα νιώθουν ότι απειλούνται. Αλλά είναι ασυγχώρητο λάθος να επενδύεις σε αυτό και εμείς αυτό το λάθος δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Θα ακούσουμε τους πολίτες, αλλά θα τους εξηγήσουμε γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here