Aυτό που συχνά μ’εντυπωσίαζε ήταν το γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές του κόσμου,πολύ μακρινές ή και πολύ κοντινές ανάμεσά τους, οι άνθρωποι για να εκφράσουν το ίδιο ακριβώς συναίσθημα,την αγάπη,το μίσος,την ελπίδα,τον έρωτα, χρησιμοποιούν τόσο διαφορετικές λέξεις σ’εκατοντάδες διαλέκτους. Κάθε διάλεκτος έχει και μια διαφορετική λέξη για το ίδιο συναίσθημα χαράς ή λύπης που οι άνθρωποι νιώθουν, αν και μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Σ’αυτή τη λεκτική η και μορφολογική διαφορετικότητα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο το ξεχωριστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που οι άνθρωποι έχουν ζήσει.

Το ίδιο ισχύει και στο φυτικό και ζωικό βασίλειο και δεν εννοούμε μόνο τη βιοποικιλότητα,τα τόσο διαφορετικά ζώα και φυτά,αλλά και τη διαφορετικότητα στην ίδια ράτσα στο ίδιο γένος.Η τίγρη της Σιβηρίας είναι διαφορετική από την τίγρη της Βεγγάλης.

Όταν σκέφτομαι όλα αυτά,προσπαθώ να ξεφύγω από το γήινο μικρόκοσμο και να κοιτάξω το σύμπαν. Ν’αναρωτηθώ: αν υπάρχει ζωή σε διάφορα σημεία του σύμπαντος, πόσο διαφορετική θα είναι από τη δική μας;
Αλλά ας επανέλθουμε στη γήινη δική μας πραγματικότητα που όλα μοιάζουν ν’αλλάζουν και τίποτα δεν μένει όπως ήταν. Αν όλα παρέμεναν αναλλοίωτα θα ήταν πιo εύκολο να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και την κοινωνική πραγματικότητα.Και όμως δεν είναι έτσι. Για να προσεγγίσεις μια εποχή στο παρελθόνπρέπει κατά κάποιο τρόπο να ταυτιστείς μαζί της να καταλάβεις τα ήθη και έθιμα της, τις ιδεολογικές και οικονομικές δυνάμεις που την κατευθύνουν, το φαντασιακό της,κλπ. Όμως όταν ζεις το τώρα, στο σήμερα, δεν είναι εύκολο ν’αντιληφθείς τις ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν.
Στη Νέα Υόρκη και πριν δέκα χρόνια παρατηρούσες από το παράθυρό σου χιλιάδες ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους και σήμερα βλέπεις τον ίδιο αριθμό ανθρώπων να περνά. Όμως δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, πολλοί έχουν πεθάνει, αλλά και πολλοί έχουν γεννηθεί που έχουν πάρει τη θέση τους αθόρυβα.
Κάθε εποχή ,κάθε στιγμή ,έχει τις ωραίες στιγμές,τις άσχημες στιγμές, τις πίκρες της,τους θρήνους και τα τραγούδια της.Οι παλιότεροι έχουν μείνει στη δική τους εποχή και αρκετοί πιστεύουν ότι τότε ήταν καλύτερα.Όμως και σήμερα είναι μια σημαντική εποχή. Είναι αυτή που ζούμε και δεν θα ζήσουμε άλλη και όσο καλύτερη την κάνουμε θα ωφελήσει εμάς και αυτούς που θα έλθουν αργότερα.
Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς, χωρίς να ρωτάει τις δικές μας επιθυμίες. Καλές γιορτές!
Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ,ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΛΕΙΨΑΝΟ,ΤΟ ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΡΑΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΕ 11-12 Η ΩΡΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΗΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΟΥ-ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΕΡΑ,ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ-ΦΟΝΟΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΕΡΕΤΡΑ-ΑΛΛΑ ΜΟΥΓΚΑ Ο ΤΥΠΟΣ,ΞΕΒΡΑΚΩΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ,Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ,ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΣ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΣΚΑΤΟΣΦΟΥΓΓΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ,ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΧΕΤΟ ΜΠΟΥΡΔ…..ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ,ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ,ΣΙΔΗΡΟΦΡΑΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΠ,ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ!!!ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ,Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΣΣΣΤ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΥΠΝΑΤΕ,ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΑΘΕΥΔΟΥΝ,ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΠΠΑΔΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ-ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΝΝΑΣ ΤΟΥΣ 18 ΝΗΣΙΑ,- ΚΑΤΙ ΑΚΡΕΣ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΜΕ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ – ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ.ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ??????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here