Ο κλασικός Μαραθώνιος της νεοελληνικής καθυστέρησης

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

“Γελιέστε φίλτατοι αν νομίζετε ότι επειδή σας επέτρεψαν να συμμετάσχετε σε κάτι μικρό-πανηγύρια θα σας επιτρέψουμε να συμμετάσχετε στον ένα και μοναδικό, στον μεγάλο κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας”

Κατόπιν δε αυτής της “κλασικής” επιχειρηματολογίας, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μας με αναπηρία κύριοι Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς τι άλλο να κάνουν από το να διαμαρτυρηθούν όσο έντονα πιο έντονα γίνεται για τον παράλογο αποκλεισμό τους από την “κλασική εμπειρία της κλασικής διαδρομής” ελπίζοντας ότι κάποιοι θα λάβουν το μήνυμα  και σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα αρχίσουν αν μη τι άλλο να παίρνουν τον δρόμο τους με προορισμό τις σύγχρονες δημοκρατικές αντιλήψεις που ρητά θέλουν όλους τους ανθρώπους ισότιμους φορείς δικαιωμάτων “ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας… τα γνωστά”

Εις μάτην. Κάθε “ελληνοπρεπές κλασικό” στην καθυστερημένη θρησκόληπτη χώρα των νεοελλήνων λογίζεται ως “ιερό” και όλα τα κλασικά “ιερά” είναι από το DNA τους απαράβατα, δηλαδή ποτέ δεν αλλάζουν. Ενώπιον τους όλα αυτά τα “περίεργα” περί σύγχρονων αντιλήψεων και ισοτιμίας δικαιωμάτων, ενώπιον τους φαντάζουν ως ανόσια, μιλάμε για πολύ ανόσια στα πεδία του “άκρως επικίνδυνου” ενταγμένα. Πώς το είχε πει τότε – ακριβώς τρία χρόνια πριν, Νοέμβριος 2013 – “αστράφτοντας και βροντώντας” ο κλασικός εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ απευθυνόμενος στον αιρετικά επιμένοντα εκ Κομοτηνής Ταξιλδάρη; “Εσείς κύριε μπορεί να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα. Τι θέλετε από εμάς; Να σας δεχτούμε; Γνωρίζοντας ότι είστε επικίνδυνος για όλους τους υπόλοιπους μετέχοντες;”

Σήμερα, τρία ακριβώς χρόνια μετά, τόσο οι Ταξιλδάρης και Καλαράς όσο και κάθε άλλος χρήστης χειρήλατου αμαξιδίου, εξακολουθούν αποκλεισμένοι από την ιερά κλασική διαδρομή του Αθηναϊκού Μαραθωνίου. Γιατί; Διότι, για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, η “παραδειγματική αυτονομία” – αυτής είναι φορείς οι δυο αυτοί σπουδαίοι αθλητές μας έχοντας διασχίσει εκατοντάδες ανταγωνιστικά χιλιόμετρα στην ζωή τους – δεν συνάδει με το ιερό πνεύμα της κλασικής διαδρομής. Στην οποία δικαιούνται συμμετοχής μόνο χρήστες χειρήλατου αμαξιδίου μετά του συνοδού τους (χειρήλατου, δια χειρών άλλου αμαξιδίου) προς ανάδειξη της εικόνας του πανίερου – Κύριε ελέησον! – ελληνοχριστιανικού πνεύματος φιλανθρωπίας προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο των κλασικών νεοελλήνων φιλάνθρωπων/ παραδειγματικά ηλιθίων.

Κατά τα άλλα, η καθυστερημένη τέρμα χώρα πορεύεται την μαραθώνια πορεία της υπό την ένδειξη – σιγά μην ήταν παρένθεση – “πρώτη φορά αριστερά”. Άντε καλό (μαραθώνιο) δρόμο προς όλους να ευχηθούμε και … καληνύχτα σας!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here