Ο κινέζος πρόεδρος από το Νταβός στέλνει μήνυμα στο Τραμπ

Μήνυμα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ που απειλεί να επιβάλει τελωνειακούς φραγμούς στα κινέζικα προιόντα, έστειλε από το το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο πρώτος κινέζος πρόεδρος ανεβαίνει σε αυτό το βήμα. Οπως είπε με νόημα κανείς δεν βγήκε κερδισμένος από έναν εμπορικό πόλεμο». 

Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατραπεί σε «κουτί της Πανδώρας» στα μάτια ορισμένων, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στον κόσμο μας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε με νόημα:

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης, συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας και προειδοποίησε, προφανώς απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, που υπόσχεται να εγείρει τελωνειακούς φραγμούς κατά των κινεζικών εξαγωγών, ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».

«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό», επέμεινε ο Σι, ανάγοντας την Κίνα σε προπύργιο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. «Η Κίνα θα κρατήσει την πόρτα της ορθάνοικτη και δεν θα την κλείσει», είπε.

Η Κίνα δεν θα υποτιμήσει το γιουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, επέμεινε ο κινέζος πρόεδρος. Η Κίνα υποστηρίζει τις ανοικτές, διαφανείς, αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες και καλεί τις άλλες χώρες να μην επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα χαρακτηρίζοντάς την «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει, απευθυνόμενος και πάλι προς τον «κλιματοσκεπτικιστή» Τραμπ.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2015 από 195 χώρες και περιλαμβάνει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο. «Είναι μία υποχρέωση που οφείλουμε να τηρήσουμε για τις επόμενες γενιές», είπε ο ηγέτης του μεγαλύτερου παγκόσμιου ρυπαντή.

Ο Σι παρουσίασε την οπτική του για την παγκοσμιοποίηση σε μία πολιτική και οικονομική ελίτ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εχθρότητα των πληθυσμών του δυτικού κόσμου που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και γίνονται όλο και περισσότερο καχύποπτοι προς τις ανοικτές κοινωνίες και τους ανέμους του ελευθέρου εμπορίου.

Ο Σι είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που ανεβαίνει στο βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για να απευθυνθεί σε 3.000 εκπροσώπους των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δευτέρα το βράδυ στο χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο φρούριο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγουν οι εργασίες.

«Υπό το φως των νέων προκλήσεων στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος Σι θα εκθέσει την οπτική της Κίνας για την παγκοσμιοποίηση», είχε εξηγήσει νωρίτερα ο Λι Μπαοντόνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Νέες προκλήσεις; Πραγματικά μία σκιά πλανάται επάνω από τις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός: του μεγάλου απόντα που περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, εκεί όπου τον έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις του κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ενα μέλος του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντονι Σκαραμούτσι θα λάβει τον λόγο λίγες ώρες μετά τον Σι Τζινπίνγκ και η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Διότι εδώ και 50 χρόνια, στο Νταβός συρρέουν επικεφαλής επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πολιτικοί, καλλιτέχνες μέλη μίας ελίτ που αναδείχθηκε μέσω του ελευθέρου εμπορίου σε όλες του τις μορφές.
Οι φετινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό τη σκιά της αυξανόμενης εχθρότητας μέρους της δυτικής κοινής γνώμης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ιδιαίτερα μίας μεσαίας τάξης που υποβιβάζεται.
Οι πληθυσμοί αυτοί ψήφισαν τον Τραμπ, το Brexit και απειλούν να διαταράξουν το πολιτικό παιχνίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία.

Ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός, γνωρίζει τις προκλήσεις και η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί υπό το ερώτημα: «Γιατί οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και όχι ικανοποιημένοι;».

Το Φόρουμ, που έχει εντοπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2017, έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη που έδειξε ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα έχει υποχωρήσει κατά την τελευταία πενταετία στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Οφείλουμε να ακούσουμε αυτό που λένε οι άνθρωποι. Τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης είναι σαφέστερα στις αναδυόμενες οικονομίες από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες», σχολίασε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS.

Το παράδοξο είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι μάλλον ευνοϊκές, σύμφωνα με το Ναρίμαν Μπεχράβες, επικεφαλής οικονομολόγο του IHS Markit. Ομως, «η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση έχουν αφήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο περιθώριο».

«Οπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, οι ελίτ αυτές θα επιζητήσουν να δώσουν μία θετική εικόνα για την “ηγεσία” τους στο θέμα της παγκοσμιοποίησης. Είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπ’ όψιν την κλιμακούμενη εξέγερση των λαών που διαταράσσει την νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων», καταγγέλλει η οργάνωση Attac.

Αναδεικνύοντας αυτήν την πραγματικότητα, η οργάνωση Oxfam αποκάλυψε στην έρευνα που διενεργεί για τις ανισότητες και κατά παράδοση δίδεται στη δημοσιότητα από το άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, εξηγεί ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει καταβαραθρωθεί στις 28 υπό μελέτη χώρες. «Πρόκειται για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης», σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Εντελμαν.

«Επειτα από 30 χρόνια κερδών ρεκόρ, ο επιχειρηματικός κόσμος είχε την ευκαιρία να προσφέρει την ευημερία για όλους, αλλά απέτυχαν και τώρα πληρώνουν το πολιτικό τίμημα», σύμφωνα με την διεθνή συνδικαλιστική ομοσπονδία UNI Global Union, ο επικεφαλής της οποίας, ο Φίλιπ Τζένινγκς, είναι ένας από τους θαμώνες του Νταβός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here