Ο «κίτρινος» πυρετός στις ασιατικές αγορές, έριξε στο «κόκκινο» όλα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Σε πτώση βρίσκονται από το πρωί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη νέα καθίζηση στους δείκτες των χρηματαγορών στην Ασία. Ενδεικτικό της κρίσης και της νευρικότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, είναι ότι η συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές διακόπηκε μισή ώρα μετά την έναρξη της, λόγω της κατακόρυφης βουτιάς των τιμών. Σε πτώση είναι και οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να πέφτει κάτω από τα 33 δολάρια στα 32,6 δολ. με πτώση άνω του 5%

Η Σαγκάη έπεσε 7,3% και το Σενζέν 8,3% μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, συνεχίζοντας τη πτώση για δεύτερη ημέρα στην ίδια εβδομάδα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η «ασφάλεια» της διακοπής των συναλλαγών.  Αφορμή για τη νέα υποχώρηση ήταν οι κινήσεις του Πεκίνου προς νέα υποτίμηση του γουάν, που ενισχύουν τις ανησυχίες για την ορμή της κινεζικής οικονομίας και θέτουν σε καθεστώς αποσταθεροποίησης ολόκληρο το χρηματο-οικονομικό σύστημα.

Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Οι συνεδριάσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια ακολούθησαν την ίδια πορεία αμέσως μετά το άνοιγμα, ώρες μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έπεσε γρήγορα κάτω από τις 10.000 μονάδες, και κατέγραφε πτώση 3,9% λίγο πριν το μεσημέρι (ώρα Αθήνας).

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε αναλόγως με υποχώρηση 3% την ίδια ώρα.

Στο Παρίσι, ίδια ήταν η εικόνα του CAC40, ο οποίος βρισκόταν σε πτώση 3,4%.

Και στη Μαδρίτη, ο IBEX35 βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο, καταγράφοντας λίγο πριν το μεσημέρι πτώση 3%.

Το Μιλάνο άνοιξε επίσης σε έντονα αρνητικό κλίμα, το οποίο ωστόσο περιορίστηκε σχετικά στη συνέχεια με υποχώρηση στα επίπεδα του 2,4%. Το κλίμα από τις διεθνείς αγορές έσπασαν κάπως οι ειδήσεις από το μέτωπο της ιταλικής αγοράς εργασίας, με την ανεργία να περιορίζεται στο 11,3% (από 11,5%) και την ανεργία στους νέους στο 38,1% (από 39,3%).

Το ΧΑΑ

Με απώλειες πάνω από 4% κινείται και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα, υποχωρεί 4,53% στις 589,26 μονάδες.

Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,298 με απώλειες 5,70%, της ALPHA στα €2,21 με απώλειες 3,91%, της ΠΕΙΡ στα €0,269 με απώλειες 4,61% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,965 με απώλειες 3,50%.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και για την μετοχή της ΔΕΗ, που χρειάζεται να κλείσει με θετικό πρόσημο ώστε να δοθεί αγοραστικό σήμα. Η μετοχή βρίσκεται στα €3,91 με απώλειες 3,22%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here