Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, στέλεχος της ευρωπαικής δεξιάς, νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώην συνεργάτης του Σ. Μπερλουσκόνι, εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας. Ο κ. Ταγιάνι στη τελική ψηφοφορία, πήρε 351 ψήφους  έναντι 282 ψήφων που έλαβε ο αντίπαλός του εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα.  φιλελευθέρων.

Το αποτέλεσμα έκρινε εν πολλοίς, η παραίτηση του υποψηφίου των Φιλελευθέρων Γ. Φερχόφστατ, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα Ταγιάνι. Επίσης λίγο πριν ξεκινήσει το τέταρτος και τελευταίος γύρος, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστικών  (ECR) υποστήριξε και αυτό την υποψηφιότητα Ταγιάνι χαρίζοντάς του και την νίκη.

Από την πρώτη ψηφοφορία, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε το προβάδισμα σε ψήφους αλλά όχι αρκετούς για να αποκτήσει την πλειοψηφία για αυτό χρειάστηκε και δεύτερος αλλά και τρίτος γύρος στους οποίους ο κ. Ταγιάνι διατηρούσε το προβάδισμα αλλά όχι την πλειοψηφία.

«Υπήρξε μία δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους του βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη μου διαθεσιμότητα», είπε ο κ. Ταγιάνι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα.

Ο  νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είναι  πρώην δημοσιογράφος, προέρχεται από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών εδώ και χρόνια. Ο κ. Ταγιάνι είναι επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής πριν γίνει το 2008 επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, και το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την επικράτηση Ταγιάνι, όλες τις σημαντικές θεσμικές θέσεις στην ΕΕ  κατέχουν στελέχη της ευρωπαικής δεξιάς. Στελέχη του  ΕΛΚ είναι επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιουνκέρ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here