Ο Ιερώνυμος σε ρόλο Χριστόδουλου: Δεν συνομιλεί με Φίλη, επιμένει στον θρησκευτικό αναχρονισμό

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος, τελώντας υπό καθεστώς εσωτερικής πίεσης στην Ιεραρχία, φαίνεται ότι χάνει την ευκαιρία να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τον θεσμικό εκσυγχρονισμό στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, που στην Ελλάδα, μοναδική ίσως εξαίρεση στην Ευρώπη, προσδιορίζεται από ένα μακρόβιο αναχρονισμό. 

Ο κ. Ιερώνυμος, έκανε όμως κι ένα βήμα παραπάνω. Πέρασε στην αντεπίθεση και μ΄έναν βαθιά συντηρητικό λόγο του στην Ιεραρχία, παρέπεμψε ευθέως σε μνήμες Χριστόδουλου, διεκδικώντας απροκάλυπτα, παρεμβατικό ρόλο της Εκκλησίας στη δημόσια ζωή.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στον Σκάι, έθεσε μάλιστα θέμα Φίλη σημειώνοντας ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος δηλαδή επιλέγει τους θεσμικούς συνομιλητές του κατά το δοκούν και ανάλογα με το κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις του!

Αν δεν είναι αυτό, απαράδεκτη εξωθεσμική παρέμβαση της Εκκλησίας, ένα είδος εκβιασμού της Πολιτείας, τότε τι είναι;

Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, αναπαράγοντας το λόγο του Αρχιεπισκόπου και επιχειρηματολόγωντας κατά του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, μίλησε για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες.

Και όλα αυτά, υπό την ψευδεπίγραφη επίκληση του Συντάγματος! «Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος». Αλλά αν δεν είναι αυτό υποκρισία, τότε τι είναι; Η παρέμβαση της στη παιδεία για το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή, πως ονομάζεται;

Ο κ. Κονιδάρης προσπάθησε επίσης ανεπιτυχώς να αρνηθεί την ιδεολογική συμπόρευση του Αρχειπισκόπου με τον μακαριστό Χριστόδουλο. Αλλά η απάντηση του, μάλλον στο αντίθετο οδηγεί: «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου», είπε.

Δήλωσε, τέλος, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα» για το ενδεχόμενο διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here