Ο θρυλικός «Ιχνευτής» στην Ανοιχτή Τέχνη!

 

 

 

Να, λοιπόν, που δεν είναι όλοι βυθισμένοι στην αδράνεια και στην ατέλειωτη φλυαρία. Ένα ακόμη ευχάριστο κι ιδιαίτερα ελπιδοφορό νέο έρχεται απ’ τον χώρο της λογοτεχνίας. Λίγες βδομάδες μετά την ψηφιοποίηση του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, ο πολιτιστικός οργανισμός «Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό!» που στα λίγα χρόνια της λειτουργίας έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα, ανακοίνωσε την ψηφιοποίηση του έμβληματικού περιοδικού «Ιχνευτής. Βιβλία και στατιστικές», που εξέδιδε και διηύθυνε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο Κώστας Βουκελάτος.

Η «Ανοιχτή Τέχνη», λίγο πριν την συμπλήρωση έξι ετών από τον θάνατο του Κώστα Βουκελάτου, σε ηλικία 63 ετών, προβαίνει στην ψηφιοποίηση όλων των τευχών του Ιχνευτή, 88 συνολικώς, που διαιρούνται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περιλαμβάνει τα τεύχη μικρού σχήματος και η δεύτερη τεύχη μεγάλου σχήματος.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Ιχνευτής πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1985 και ανέστειλε την έκδοσή του λόγω θανάτου του Κώστα Βουκελάτου, την πρωτοχρονιά του 2010.

Ο Ιχνευτής ήταν που εισήγαγε στην Ελλάδα τις στατιστικές για το βιβλίο και πολύ γρήγορα  απέκτησε τέτοιο κύρος και εγκυρότητα, ώστε να τιμηθεί από την διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης και ο Κώστας Βουκελάτος να φιλοξενηθεί σε ολοσέλιδη συνέντευξη στους Financial Times. Δυστυχώς, όμως, η ακεραιότητα και το ήθος του Βουκελάτου τον έφεραν αντιμέτωπο με όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και το ημικρατικό ΕΚΕΒΙ άσκησε αγωγή εναντίον του ζητώντας του 400.000 ευρώ αποζημίωση για κριτική που του άσκησε ο Ιχνευτής. Τελικά, το ΕΚΕΒΙ παραιτήθηκε της αγωγής…

Ο Ιχνευτής ήταν ένα πρωτοποριακό και  ασυνήθιστο λογοτεχνικό περιοδικό, λόγω της αρθογραφίας του εκδότη του και των θεμάτων, ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, που επέλεγε να παρουσιάσει στο περιοδικό του που φιλοξένησε πολλές σπουδαίες υπογραφές από τον χώρο της λογοτεχνίας, των εικαστικών κ.λπ.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το 2006 ο Ιχνευτής προανήγγειλε τα δεινά που περίμεναν την Ελλάδα, λόγω της υιοθεσίας του ευρώ. Καταπληκτικό, πράγματι. Ένα λογοτεχνικό περιοδικό να διαβλέψει ότι δεν διέβλεψαν (αν βέβαια έβλεπαν) όσοι είχαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.

Η Ανοιχτή Τέχνη με ανακοίνωσή της ευχαριστεί την οικογένεια του Κώστα Βουκελάτου για την πρόθυμη συναίνεση στο εγχείρημά της. Σε συνέντευξη που θα δοθεί στά τέλη Ιανουαρίου θα διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες. Η ηλεκτρονική ανάρτηση του αρχείου θα γίνει μέσω του ιστότοπου της Ανοιχτής Τέχνης: http://www.anoixti-texni.gr

Nα σημειώσουμε επίσης ότι μόλις προ ολίγων ημερών η «Ανοιχτή Τέχνη» ανακοίνωσε την ίδρυση ομώνυμου εκδοτικού οίκου, που εγκαινίασε μάλιστα την λειτουργία του επανεκδίδοντας το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του ιδρυτή της Αλέξανδρου Μ. Ασωνίτη: «Η συνείδηση της αιωνιότητας», με τον οποίο θα έχουμε σύντομα στην press publica μια σχετική συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το info@anoixti-texni.gr  ή με το τηλέφωνο 210 32 27 188. Η έδρα της Ανοιχτής Τέχνης βρίσκεται στο Σύνταγμα,  Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here