Ο Ερωτόκριτος στην comic-η βερσιόν του

 

Ξεκίνησε ως έμμετρη ιπποτική μυθιστορία. Έγινε πίνακας ζωγραφικής, αγαπημένο και χιλιοειπωμένο τραγούδι, θεατρική παράσταση… Ε καιρός ήταν να γίνει και κόμικ! Συναντήσαμε τον Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον Γιώργο Γούση, τους δύο από τους τρεις βασικούς συντελεστές του, και τους ζητήσαμε να μας πουν δυο λόγια για τη δική τους εκδοχή στο έργο «Ερωτόκριτος».

erotokritos 2

Σε πολλούς ίσως δημιουργηθεί η απορία «γιατί ο Ερωτόκριτος;», ένα έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον 17ο αι., μακριά από τη σύγχρονη εποχή και όσα φαίνεται να προσελκύουν τους σύγχρονους αναγνώστες των κόμικς.

Όπως μας είπαν ο Γιώργος Γούσης και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, η αφορμή δόθηκε από τις εκδόσεις Polaris όταν τους ζητήθηκε να κάνουν το πρώτο κόμικ μιας σειράς βασισμένης σε κλασσικά έργα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε κλασσικά έργα όπως το «ποιος ητο ο φονεύς του αδερφού μου» κ.α. επιλέχθηκε ο Ερωτόκριτος καθώς ήταν ένα έργο του οποίου η γλώσσα δεν συνιστούσε εμπόδιο στην απλοποίησή της, κάτι απαραίτητο όταν μιλάμε για κόμιξ, και καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι τοποθετημένο σε έναν κόσμο υπαινισσόμενο από τη γλώσσα του Κορνάρου, χωρίς σαφείς περιγραφές των προσώπων ή των κτηρίων , κάτι που έδινε μεγάλη ελευθερία στη φαντασία και τη δημιουργικότητα του σχεδιαστή Γ. Γούση, για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Η μοντέρνα πλευρά του «παλιού»

Όπως ανέφερε ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, ο Ερωτόκριτος είναι ένα κείμενο που συνεχίζει να συνομιλεί με τους αναγνώστες κάθε μορφής του αφού θίγει θέματα διαχρονικά όπως η σύγκρουση με την εξουσία, η θέση της γυναίκας ενώ παράλληλα είναι ένας τρόπος να επανέλθει το ιπποτικό μυθιστόρημα στον ελληνικό κόσμο, αφού σε αυτό το είδος κατατάσσεται ο Ερωτόκριτος.

‘Ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του Ερωτόκριτου, οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές από το κοινό. Από πλευράς μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στους δημιουργούς και στη δουλειά τους και συγχαίρουμε τις εκδόσεις Polaris που έδωσαν την αφορμή για τη δημιουργία ενός τόσο υπέροχου έργου.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Δημοσθένης Παπαμάρκος

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Λοκρίδας το 1983. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η αδελφότητα του πυριτίου», Αρμός 1998, «Ο τέταρτος ιππότης», Κέδρος 2001 και τις συλλογές διηγημάτων «ΜεταΠοίηση», Κέδρος 2012 και «Γκιακ», Αντίποδες, 2014. Για το πρώτο του μυθιστόρημα του απονεμήθηκε το βραβείο Νεανικός Ικαρομένιππος. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον Μάρτιο του 2015 ήταν προσκεκλημένος συγγραφέας στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, «Βιβλία στο κουτί», με αφορμή το βιβλίο του «Γκιακ».


Γιώργος Γούσης

Ο Γιώργος Γούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε γραφιστική στα ΤΕΙ Αθηνών. Κόμικ του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες όπως «9» της Ελευθεροτυπίας, Αthens Voice, To Ποντίκι αλλά και σε δύο Αμερικάνικες ανθολογίες της Image Comics. Επίσης έχει εργασθεί ως εικονογράφος στον περιοδικό τύπο ( Vmen, Vmagazino, Tα Νεα, Athens Voice, Lifo, Ελεύθερος Τύπος κ.α). Δείγματα της δουλειάς του θα βρείτε στο shyborg.blogspot.com. Το κόμικ άλμπουμ του «Ιστορίες από τις αθώες εποχές» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Γιάννης Ράγκος

Ο Γιάννης Ράγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά και στο διαδίκτυο. Την περίοδο 1987-1998 ήταν υπεύθυνος Τύπου των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχει γράψει το βιβλίο έρευνας «Η νάρκη: Υπόθεση Γοργοπόταμος, Νοέμβριος 1964» (Εντός, 2000), τα κείμενα του τουριστικού-ιστορικού οδηγού «Αθήνα-Αττική» (έκδοση εκτός εμπορίου, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, α’ έκδοση 2004), τα αστυνομικά μυθιστορήματα «Η στάση του εμβρύου» (Ίνδικτος, 2005) και «Μυρίζει αίμα» (Ίνδικτος, 2008), αστυνομικά διηγήματα, καθώς και τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).

Γεωργία Γεωργακοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here