Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες και απειλεί εκ νέου για τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, και παράλληλα απέδωσε ευθύνες και στη Δύση, λέγοντας πως «Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό».

Ακόμη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί από το εξωτερικό, ως προς τις μαζικές εκκαθαρίσεις που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ενώ στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών».

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει αμφιβολίες για το είδος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να εκδόσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ήταν ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται πως οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα προσπαθήσουν εκ νέου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους, και επίσης, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει προαναγγήλει και την αναδιάρθρωση της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε σχέση με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε στην ομιλία του στην Άγκυρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία, παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε και στο ιταλικό δίκτυο «Rai News 24», όπου μάλιστα απειλεί ευθέως την ΕΕ πως αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.

Στην ίδια συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στο Rai News, η οποία θα προβληθεί απόψε, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέφερε αναφορικά με το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης, ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, η οποία, όπως τόνισε, «υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».

Παράλληλα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απάντησε και στην κριτική που έχει δεχθεί από την Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, διερωτώμενος εάν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, στην περίπτωση που η ίδια έβλεπε να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here