Ο Δημητρακόπουλος και η δικτατορία της 21ης Απριλίου

του Φοίβου Οικονομίδη

Στις 16 Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Ηλίας Π. Δημητρακόπουλος σε ηλικία 88 ετών.Οι μέρες του Απριλίου μας έφεραν στη μνήμη το στρατιωτικό πραξικόπημα του ’67, αλλά και τον Η.Δημητρακόπουλο που ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Χένρι Τάσκα χαρακτήριζε με επικριτικό τόνο ως τον»ηγέτη» του αντιδικτατορικού αγώνα στις ΗΠΑ. Και πράγματι από πολλές απόψεις ήταν.

Ο Δημητρακόπουλος δεν ανήκε στην αριστερά ήταν ένας συνεπής κεντρώος δημοκράτης στα πλαίσια του αστικού συστήματος .Έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967 με κύριο στόχο να κινητοποιήσει πολιτικές προσωπικότητες του αμερικανικού κογκρέσου και γνωστούς δημοσιογράφους που γνώριζε από το παρελθόν ώστε να ταχθούν κατά του στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος και να βοηθήσουν στην ανατροπή του.

Τότε διαπίστωσε ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από ότι αρχικά τα υπολόγιζε τόσο στον κυβερνητικό όσο και στο χώρο των ελληνοαμερικανών όπου η υποστήριξη΄προς τη δικτατορία, ανοιχτή η διακριτική,ήταν περισσότερο από εμφανής. Ο Δημητρακόπουλος βρήκε βέβαια υποστηρικτές στο χώρο της Βουλής και της Γερουσίας, όπως και στο δημοσιογραφικό χώρο που δεν ήταν όμως αρκετοί για να επηρεάσουν αποφασιστικά τα πράγματα. Ο έλληνας δημοσιογράφος με τον καιρό άρχισε να γίνεται ένα ενοχλητικό αγκάθι στα πλευρά της αμερικάνικης κυβέρνησης που προσπαθούσε να τον ξεφορτωθεί. Ο πρεσβευτής Τάσκα έθεσε σε συναγερμό την αμερικανική κυβέρνηση περί τον έλληνα δημοσιογράφο σε τηλεγράφημά του όπου ανέφερε ότι το ιστορικό του Δημητρακόπουλου έδειχνε ότι ήταν »ένας επικίνδυνος και μυστηριώδης εχθρός».

Η ασυνήθιστη οργή του Τάσκα, εναντίον του Δημητρακόπουλου εκδηλώθηκε μερικές μέρες μετά την κατάθεση του έλληνα δημοσιογράφου ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας(12.7.1971) όπου άσκησε έντονη κριτική κατά της δικτατορίας.

»Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος-έγραψε ο Τάσκα-είναι αρχηγός μιας καλά οργανωμένης συνωμοσίας που χρήζει σοβαρής έρευνας. Είδαμε πόσο αποτελεσματικός υπήρξε μαχόμενος την παρούσα πολιτική μας στην Ελλάδα .Ο στόχος του είναι να ζημιώσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα,να χαλαρώσει τη συμμαχία μας του ΝΑΤΟ και ν’αδυνατίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τάσκα πρότεινε στην αμερικανική ηγεσία και προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών να διεξαχθεί μια έρευνα από το FBI ώστε να εντοπιστούν οι υποστηριχτές του,»οι πηγές των κονδυλίων του,οι προθέσεις του,οι μέθοδοι δουλειάς του,οι συνένοχοι συνωμότες του»,γιατί οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούσαν ότι ο Δημητρακόπουλος »δεν είναι ένας μοναχικός λύκος αλλά ένας επιχορηγούμενος πράκτορας».

Η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα(1967-1974) ήταν μια ιστορική εποχή όπου η επίσημη ηγεσία των ΗΠΑ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αστούς δημοκρατικούς πολίτες βετεράνους της αντικομμουνιστικής πλευράς, όπως τον Ηλία Δημητρακόπουλο ή τον Γεώργιο Ράλλη, τον κατοπινό πρωθυπουργό, ως επικίνδυνους για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι να τους κατατάξει στην κατηγορία του »υπόπτου»η του »συνοδοιπόρου»επειδή αμφισβήτησαν την επίσημη αμερικανική πολιτική την περίοδο της Δικτατορίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here