Ο Γιούνκερ επικεφαλής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, από τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα».

«Θα επανέλθουμε με την πλήρη σύνθεση της αποστολής» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αναμένεται η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη.  Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη κατά την επίσκεψή τους εκεί.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία επιμένει στις εγγυήσεις

Σύμφωνα μ δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου, όπως τις μεταφέρει η Χουριέτ, η Τουρκία θεωρεί ότι οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων σε 4 κεφάλαια καθυστερεί αδικαιολόγητα, επειδή οι Ελληνοκύπριοι εστιάζουν στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει να παραμείνει η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη γιατί έτσι αισθάνεται ασφάλεια, πρόσθεσε ενώ υποστήριξε ότι η όποια λύση  στο Κυπριακό θα πρέπει να αποτελεί μέρος του πρωτογενούς ευρωπαικού δικαίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here