Ο βίος, η πολιτεία και το τέλος του Ιταλού φασιστο-μαφιόζου

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Στην περίοδο του ισπανικού Εμφυλίου  πολέμησε ως εθελοντής στις τάξεις του φασιστικού Τάγματος των Μελανοχιτώνων υπό την ηγεσία του Φράνκο. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ,  έδρασε ως σύνδεσμος ανάμεσα στους φασίστες του Μουσολίνι και τους ναζί. Η δράση του εκείνη την περίοδο επικεντρωνόταν στις επαφές του με τη μεραρχία των SS του Χέρμαν Γκέρινγκ.

Ο πανίσχυρος άνδρας , ηγετική φυσιογνωμία του ιταλικού υπόκοσμου, αναμεμειγμένος  στα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά  σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ιταλία , πέθανε  σε βαθιά γεράματα, στη βίλα του στην Τοσκάνη όπου παρέμενε  υπό επιτήρηση τα τελευταία 18 χρόνια.  Ο Λίτσιο Τζέλι ήταν μία αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία.  Από τις πλέον  διαβόητες  μορφές της σύχρονης ιστορίας βρέθηκε για πενήντα χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός όταν ήταν ο ηγέτης της μασονικής στοάς «Πε Ντούε-Ρ2» για την ανάμειξη στο τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano (και του Santo Spirito) στην οποία ήταν βαθειά διαπλεκόμενοι το Βατικανό και η Σικελική Μαφία, το 1981.

Η μασονική στοά P2 ήταν ο βασικός χρηματοδότης ακροδεξιών τάσεων πολιτικών και ανάμεσα σε εκείνους που είχαν σχέση μαζί της ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι- χωρίς ωστόσο, να έχει αποδειχθεί επίσημα.

λετσι 2

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της Banco Ambrosiano αποτέλεσε την απαρχή των δικαστικών διώξεων για «μια αξιοπρεπή προσωπικότητα» της εύρωστης ιταλικής κοινωνίας όπως η αφεντιά του.

Σ΄αυτούς συμπεριλαμβανόταν και ο τραπεζίτης Michele Sindona που είχε  στενές διασυνδέσεις με τη Μαφία. Είχε επίσης κατηγορηθεί το 2005, για ανάμειξη στη δολοφονία του «τραπεζίτη του Θεού» Roberto Calvi ως συνεργός του αρχιμαφιόζου «Πίπο Κάλο». Στη δίκη του τότε, είχε αποκαλύψει ότι κατ΄εντολήν του Βατικανό , χρηματοδοτούσε το κίνημα της «Αλληλεγγύης του Βαλέσα, στην Πολωνία.  Απαλλάχθηκε όμως  λόγω «έλλειψης επαρκών στοιχείων».

                                         Καταδίκες  και χρέη  εκατομμυρίων ευρώ

Το 1992, ο Τζέλι καταδικάστηκε  σε 18 χρόνια για τη συμμετοχή του στην χρεωκοπία της Banco Ambrosiano , με κύριο μέτοχο το Istituto per le Opere di Religione, (Βατικανό) με τη Μαύρη Τρύπα του $1,4 δισεκατομμυρίων. Το 1998 καταδικάστηκε σε άλλα 12 χρόνια κάθειρξη και υποχρεώθηκε  «σε κατ΄οίκον φυλάκιση», αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει στην Ελβετία για να συλληφθεί και πάλι αργότερα στις Κάννες.

Πριν δύο χρόνια, η περίφημη βίλα του βγήκε στο«σφυρί», για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη βίλα αυτή, ο Τζέλι μετά τις καταδίκες τους για βαριά οικονομικά εγκλήματα, ζούσε από το 1998 σε κατ’ οίκον κράτηση.  Σε αυτό το ακίνητο, η ιταλική αστυνομία είχε ανακαλύψει το 1982, κατά την διάρκεια έρευνας, 179 ράβδους χρυσού, βάρους 168 κιλών η προέλευση των οποίων ουδέποτε εξηγήθηκε από τον ίδιο ή εξακριβώθηκε από τις αρχές.

Το 2003, σε συνέντευξή του στη «Λα Ρεπούμπλικα» είχε πει: «Κάθε πρωί μιλώ με τη συνείδησή μου και ο διάλογος αυτός με καλμάρει. Διαβάζω τις εφημερίδες και σκέφτομαι για τη χώρα: Όλα γίνονται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα. Η Δικαιοσύνη, η Τηλεόραση η Δημόσια Τάξη. Όλα όσα έγραφα πριν τριάντα χρόνια… Ο Μπερλουσκόνι; Εξαίρετος άνθρωπος. Της δράσης όχι των λόγων. Ο άνθρωπος που χρειάζεται η Ιταλία»…

Κι ένα ερώτημα να ζητάει απάντηση:  Το 1996 , ο Τζέλι  είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, από τη Μητέρα Τερέζα και τον Ναγκίμπ Ναχφούζ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here