Ο Αρης Μεσσίνης, το μεγάλο βραβείο φωτορεπορτάζ για τους πρόφυγες στη Λέσβο

Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Άρης Μεσσίνης,  κέρδισε το βραβείο Visa d’ or “News” του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν, για τη δουλειά του πάνω στο μεγάλο θέμα των προσφύγων στη Λέσβο.

αρης μεσσινης

«Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή» δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας χθες το βράδυ το βραβείο.

 

Μια από τις φωτογραφίες που τον έκαναν γνωστό ήταν αυτή που κουβαλά στη πλάτη και σώζει ένα προσφυγάκι. Οπως είπε ο Αρης Μεσσίνης στο BBC, δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της φωτογράφησης και της διάσωσης η οποία ήταν μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση.

Προσπαθούμε να κρατάμε τις αποστάσεις, να είμαστε αντικειμενικοί, προσθέτει. Αλλά μερικές φορές είναι καλό να δίνει ένα χέρι βοήθειας σε κάποιον που το χρειάζεται. Είναι μια προσωπική απόφαση,» σημειώνει.

Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσίνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

Η λιβυκή κρίση και κυρίως η μάχη της Σύρτης ήταν το 2011 ο πρώτος πόλεμος που κάλυψε. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο και το θάρρος του.

Για την κάλυψη αυτή, τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Bayeux-Calvados των πολεμικών ανταποκριτών. Κάλυψε στη συνέχεια τον πόλεμο στη Συρία ενώ συνέχιζε παράλληλα να καλύπτει την ελληνική επικαιρότητα.

Το καλοκαίρι του 2015, η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης. «Αυτό που με σοκάρει περισσότερο στην κάλυψη αυτού του θέματος είναι ότι σκέπτομαι πως δεν βρισκόμαστε σε πολεμική ζώνη. Πως δουλεύουμε σε ζώνη ειρήνης. Όμως τα συναισθήματα που περνούν από τον φακό μου είναι άξια μιας πολεμικής σκηνής», έγραψε σε άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε από το μπλογκ του AFP «Making of».

«Είναι δύσκολο επίσης να πρέπει να μεταδώσεις τα βάσανα των ανθρώπων, τον πόνο τους, ενώ δεν διατρέχεις ο ίδιος κανέναν κίνδυνο. Όταν καλύπτεις έναν πόλεμο, απειλείσαι κι εσύ, είσαι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο πιο πολύ στην ίδια θέση με τους ανθρώπους που φωτογραφίζεις», πρόσθεσε στο ίδιο άρθρο.

«Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσίνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες με αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή», συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Ογκ.«Αυτό το Visa d’ or ανταμείβει επίσης το σύνολο των ομάδων του AFP που καλύπτουν παντού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τη μεταναστευτική κρίση», σημειώνει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας.

Πέρυσι  το ίδιο βραβείο είχε πάρει ο Μπουλέντ Κιλίτς, τουρκικής υπηκοότητας και υπεύθυνος για το φωτορεπορτάζ στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, για τις εικόνες του από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων από τους πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2014.

Ιδού μερικές από τις φωτογραφίες του Αρη Μεσίνη που κατεγραψαν το προσφυγικό δράμα στη Λέσβο το 2015.

men jumping out of a dinghy and wading the last few yards
Volunteers walk on a huge pile of lifejackets left behind by refugees and migrants who arrived to the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey on December 3, 2015.
a crying boy in a lifejacket looks up at the camera
bare trees and barren earth, a makeshift tent, November 2015Image copyrightARIS MESSINIS/ AFP
Image captionA bleak landscape was the backdrop for these people’s tents on Lesbos
a man clutching a tiny baby to his chest, November 2015
A woman clasping her hands to her face in prayerA man in a foil blanket for keeping warm, on the beach, December 8, 2015
night sky stars, tents, people sleeping outdoors
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here