Ο απρόσμενος «κύριος του Τζακ» στο θέατρο Νέου Κόσμου

 

«Εκείνο το βράδυ ήταν όλα σιωπηλά κι όλα ωραία. Πού ήταν κρυμμένη η χαρά; Μα ήταν μια τρέλλα να τον ξανάβρω εκεί πάλι, εκεί στο ταβερνάκι του Πάτα, σαν κάναν άγγελο καθιστόν στη γωνία του, με μπροστά του το κατοσταράκι κρασί!»

«Ο κύριος του Τζακ». Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα.

Η απατηλή όψη των πραγμάτων, ο αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμός, η ανατροπή, το παιχνίδι και η απόλαυσή του, ως προϊόν της φαντασίας και άρα αντίποδα της πραγματικότητας και ο αποχαιρετισμός. Ο κάθε λογής αποχαιρετισμός.

Ο Σκαρίμπας μας παρουσιάζει στο διήγημα αυτό, ένα αγαπημένο του τέχνασμα, αυτό της μεταμφίεσης ως βασικής τεχνικής της σάτιρας. Στόχος του είναι η εκτροπή της κοινότοπης ιστορίας προς το παράδοξο.

Η ομάδα Terre de Semis επιλέγει ένα παράδοξο κείμενο για να ανεβάσει στη σκηνή. Ένα διήγημα, που ενώ επιφανειακά υμνεί την αντρική φιλία, ακόμα και τον έρωτα σε κάποια σημεία, ουσιαστικά αποτελεί έναν ύμνο στο παράδοξο, το μη- αναμενόμενο, το αμφισβητήσιμο.  Έτσι, κινούνται και στην προσέγγιση του επι σκηνής. Γυναίκες με την εμφάνιση άνδρα και χορευτικά σε κίνηση πάλης.  Η σκηνοθεσία της παράστασης το ίδιο παράδοξη. Καθιστοί, όρθιοι, στο πάτωμα. Ισορροπία στη σκηνή, γρήγορες εναλλαγές και έξυπνες σκηνές.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, έως 20 Μαρτίου.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis
Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής
Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here