Ο Αμερικανός Πολ Μπίτι αναδείχθηκε νικητής για το Μan Booker Prize του 2016

ΦΩΤΟ: ΣΚΑΪ

Με το βιβλίο του «The sellout» κέρδισε ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας Πολ Μπίτι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο, το Man Booker Prize, συνοδευόμενο μάλιστα και από το ποσό των 50.000 λιρών.

Ο νικητής του φετινού βραβείου, πραγματεύεται την Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, δημιουργώντας μια σάτιρα ποπ στοχασμού και καταδεικνύοντας τις νέες συγγραφικές τάσεις.

Αυτό που αποκαλύπτει η βράβευση του «Sellout», είναι η υπαρξιακή αναζήτηση του σημερινού ανθρώπου, που προσπαθεί να βρει τον δικό του βηματισμό σε έναν ρευστό κόσμο, σε έναν κόσμο που, ναι μεν, αλλάζει, αλλά που, τελικά, διατηρεί πολλά από τα συντηρητικά του κρατήματα. Η λογοτεχνία γνωρίζει πώς να τα χειριστεί, ειδικά επιστρατεύοντας το καυστικό χιούμορ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πολ Μπίτι.

Η φετινή βραχεία λίστα των υποψηφίων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έδειξε ότι η κριτική επιτροπή επέλεξε μερικά από τα περισσότερο υποσχόμενα ονόματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Κριτικοί και θεωρητικοί ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν επί μακρόν με την ουσία της λίστας, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που αποκαλύπτει το πολύ ενδιαφέρον «αύριο» της αγγλόφωνης γραφής, μιλώντας, ταυτόχρονα, για το άνοιγμα του Man Booker Prize σε νέες ιδέες και φωνές.

Left

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here