Ο άγνωστος πόλεμος στις πόλεις της Ν.Α Τουρκίας- Ειδικές δυνάμεις του στρατού κατά ανταρτών του ΡΚΚ

 

Μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στις κουρδικές πόλεις και περιοχές της Ν.Α Τουρκίας, μεταξύ του Τουρκικού στρατού και δυνάμεων του ΡΚΚ.  Για να καταστείλουν τους Κούρδους αντάρτες που αμύνονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων οι τουρκικές αρχές έστειλαν στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, δύναμη 200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων για την διεξαγωγή ανταρτοπολέμου. Την  ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 10 άλλοι τραυματίσθηκαν από επίθεση Κούρδων στην επαρχία Sirnak.

silopi

Οι επιθέσεις του ΡΚΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού κυβερνήτη, οι «τρομοκράτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό λεωφορείο με ρουκέτες στη συνοικία  Yenimahalle». Μετά την επίθεση έχει εξαπολυθεί μεγάλη επιχείρηση για την σύλληψη των δραστών.

ντιγιαρμπεκιρ μαχες

Επίσης στη γειτονική πόλη İdil, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, τρείς αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίσθηκαν όταν μία βόμβα ρίχθηκε κατά οχήματος μεταφοράς προσωπικού την Κυριακή, κοντά στο κτίριο του δημαρχείου.

ντιγιαρμπεκιρ 6

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, μέλη του ΡΚΚ εκτόξευσαν ρουκέτα κατά οχήματος της αστυνομίας αλλά χτύπησαν κατά λάθος μετασχηματιστή κόβοντας το ρεύμα στη περιοχή.

Οι μάχες στις κουρδικές πόλεις

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, έχουν εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις τους κατά του ΡΚΚ, μέλη του οποίου έσκαψαν χαρακώματα και έστησαν οδοφράγματα στις πόλεις, μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός τον Ιούλιο και την αναβίωση μιας αιματηρής  31χρονης σύρραξης που στοίχισε τη ζωή σε 40.000 άτομα, κυρίως Κούρδους.

χαρακοματα

Η Τουρκία, έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο για την εξόντωση του PKK, το οποίο πλέον δεν μάχεται κατά των Τουρκικών δυνάμεων στις αγροτικές περιοχές αλλά εστιάζουν τις επιχειρήσεις τους σε αστικές περιοχές. Οι πόλεις  Cizre και Silopi βρίσκονται σε συνεχή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 14 Δεκεμβρίου καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας προσπαθούν να ξεριζώσουν τους μαχητές του PKK.

Οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση

Για το σκοπό αυτό,  σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ένα τάγμα περίπου 200 ανδρών των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχουν μεταφερθεί από τη δυτική Τουρκία στο Ντιγιαρμπακίρ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στην κουρδική εξέγερση.

ντιγιαρμπεκιρ 4

Επικεφαλής των δυνάμεων καταδρομέων ετέθη ο ίδιος ο διοικητής της δύναμης, ταξίαρχος Ζεκαΐ Ακσακαλί. Η ανάθεση της αποστολής σε ένα υψηλόβαθμο αξιωματικό είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, σχολιάζουν αναλυτές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι καταδρομείς εστάλησαν στην περιοχή για τη διεξαγωγή και νυκτερινών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

ντιγιαρμπεκιρ μαχες 2

Εκτός από το Ντιγιαρμπακίρ, σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στις πόλεις Τζίζρε, Σιλόπι και Ίντιλ της επαρχίας Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ στο γειτονικό Χακιάρι ο στρατός έχει αποκλείσει τις περιοχές Γιουκσέκοβα, Σεμντίνλι και Τσουκούρτζα. Επιθέσεις του ΡΚΚ και αντίστοιχες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού λαμβάνουν χώρα καθημερινά και σε άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Τα θύματα

Ο Τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 320 μαχητές του ΡΚΚ στη πόλη Cizre, 135 στη Silopi και 101 στη περιοχή  Sur  του Ντιγιάρμπακιρ  από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις. Το φιλοκουρδικό κόμμα  αναφέρει ότι  περίπου 100 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στις παραπάνω περιοχές.

ντιγιαρμπεκιρ 5

 

Δεν έχει γνωστό πόσοι από τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους στο ιδιότυπο αυτό πόλεμο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περίπου 300 αστυνομικοί και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τον περασμένο Ιούλιο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here