«Οχι» στο ασυμβίβαστο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ. Δικαίωση για 187

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών το ασυμβίβαστο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, οι οποίοι έπρεπε να επιλέξουν είτε την απασχόληση στον δημόσιο τομέα υγείας είτε τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου.

Το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι ο νόμος 4238/2014 επιβάλλει άμεσα καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, χωρίς να προβλέπει καμία μεταβατική περίοδο προσαρμογής, δικαίωσε 187 γιατρους του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, οι οποίοι απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 5.500 περίπου γιατρούς του ΕΟΠΥΥ διαφόρων ειδικοτήτων απολύθηκαν με τον επίμαχο  νόμο 4238/2014 του Άδωνη Γεωργιάδη, 3000 και από αυτούς οι 1.500 προσέφυγαν στα δικαστήρια. Τώρα, απολυμένοι γιατροί δικαιώνονται και επιστρέφουν στην εργασία τους μέχρι την έκδοση απόφασης από το Εφετείο Αθηνών.

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ο νόμος 4238/2014 είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, και αντίθετος στην Ε.Σ.Δ.Α., γιατί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Και αυτό, επειδή επιβάλλει άμεσα καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, χωρίς να προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου νόμου αντίκεινται σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, πολύ δε περισσότερο που οι γιατροί «πρόκειται να αξιολογηθούν για την κατάταξή τους σε θέση κλάδου ειδικευμένων ιατρών του Ε.Σ.Υ., εντός οκταμήνου από την παραπάνω μετάταξη / μεταφορά τους».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here