Οχι των Κυπρίων ηθοποιών στην του “εθνικού θεάτρου” μας λογοκρισία

 

 

“Η άγρια λογοκρισία της θεατρικής παράστασης στην Αθήνα ξύπνησε μέσα μας μνήμες των πιο μαύρων εποχών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”.

Στην πιο πάνω φράση συμπυκνώνεται το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης υπηρετών της τέχνης του θεάτρου από την Κύπρο μέσω της οποίας δηλώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το “κατέβασμα” της παράστασης “Ισορροπία του Nash” από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου “προσβάλλει βαρύτατα όχι μόνο εμάς που σε όλη μας την ζωή υπηρετούμε το θέατρο αλλά και όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους”.

Η όλη παρέμβαση έχει ως ακολούθως:   

Η μεθόδευση που έθεσε εξ’ αρχής, φανερά και προκλητικά σαν στόχο, το βίαιο  “κατέβασμα” της παράστασης “Ισορροπία του Nash” από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, είναι ο ορισμός της λογοκρισίας και θυμίζει τις πιο  μαύρες εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Νιώθουμε συγκλονισμένοι για το “κατέβασμα” της παράστασης που στο δικό μας νου σημαίνει την επίτευξη του στόχου αυτής της άθλιας μεθόδευσης. Δεν προσβάλλει βαρύτατα μόνο εμάς ως ανθρώπους που σε όλη μας την ζωή υπηρετούμε την τέχνη του θεάτρου, αλλά και όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους που δεν θα πάψουν ποτέ να πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης και να αγωνίζονται γι’ αυτή, θεωρώντας την θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας.

Οι μνήμες των πιο μαύρων εποχών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που μας “ξύπνησε” η άγρια λογοκρισία της θεατρικής παράστασης στην Αθήνα, θα πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να επιστρέψουν στη λήθη, εκεί που ανήκουν. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του θεάτρου στην πολύπαθη Κύπρο που πλήρωσε πανάκριβα την επταετή εκτροπή στη “μητέρα” Ελλάδα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ενώνοντας την φωνή μας με τη φωνή όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων, στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε αποδέκτη, ότι η ελευθερία σκέψης και έκφρασης δεν είναι μόνο συνειδησιακή υποχρέωση κάθε ελεύθερου και δημοκρατικού ανθρώπου αλλά και δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε και θα είμαστε για όσο χρειαστεί, στο πλευρό των συναδέλφων μας και όλων των συντελεστών της παράστασης “Ισορροπία του Nash”, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία.

Υπογράφουν οι:

Λευτέρης Σαλωμίδης

Μαρίνα Αργυρίδου

Φώτης Αποστολίδης

Μαρίνα Μανδρή

Νάντια Μουάφη

Έλενα Γεωργιάδου

Ηλιάνα Κάκκουρα

Μάρκος Τζούλιο Δρουσιώτης

Προκόπης Αγαθοκλέους

Ερμίνα Κυριαζή

Πέτρος Κονόμου

Μαρία Παπακώστα

Νάγια Αναστασιάδου

Εύα Μιλτιάδου

Σπύρος Χαραλάμπους

Τζούλιο Φιλίππο Ντέρικο (σκηνοθέτης)

Σοφοκλής Κασκαούνιας

Λουκία Μιχαήλ Μουσουλιώτη

Άννα Γιαγκιώζη

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Διομήδης Κουφτερός

Αντρέας Φυλαχτού

Μάριος Κωνσταντίνου

Εύα Παππά

Χάρης Αριστείδου

Νίκη Δραγούμη

Έφη Χαραλάμπους

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here