«Οχι» στην έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών λέει η εισαγγελέας ΑΠ-Κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια-Στις 23 Γενάρη η απόφαση

Κατά της έκδοσης των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών τάχθηκε η αντεισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου κατά την σημερινή δίκη στο ανώτατο δικαστήριο, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπεί στην ουσία, τότε ζήτησε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα καθώς, όπως είπε, « υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

«Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια»

Η κ.Θεοδώρου αναφέρθηκε στο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν κατά όσων θεωρεί εχθρούς του καθεστώτος.  «Εχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανωτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σ’ωματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπαλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση».

«Θεωρώ -είπε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την έκδοσή τους. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται».

Σύμφωνα με την πρότασή της:

πό τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προυποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ. 

-Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

-Παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο. 

-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. 

Οι εκζητούμενοι

Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι μίλησαν στο δικαστήριο. Ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλεά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας  και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε  στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα’.

Εκανε μάλιστα αναφορά σε βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα ,με γκλοπς ,»Λέγεται ότι υπάρχουν αυτοκτονιες στις φυλακές. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός ανέφερε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαικό κεκτημένο, 22 χρονια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστηριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνηγοροί τους χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος ζέλιος, αυτο «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».

Οι μάρτυρες

Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος εα  κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ.Τσιτσελίκης , ο πρόεδρος της Ενωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσυνης Μιχ. Σταθόπουλος.

Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την εκδοσή τους. Δεν ειναι αντιτουρκική ενεργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακομα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανιζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης». 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here