Οχι Ρένγκλιγκ σε ονομαστικό κούρεμα, ναι σε ρύθμιση του χρέους

Απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους,  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν άλλα μέτρα διευθέτησης όπως επέκταση των ωριμάνσεων(πληρωμής) των ομολόγων.  

«Στην αρχή αυτού του έτους η ελληνική κυβέρνηση είχε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς την ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμούσαν ένα ονομαστικό κούρεμα. Τώρα καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι και αναγκαίο. Τώρα οι προσδοκίες τους είναι πιο ρεαλιστικές, γεγονός που θα διευκολύνει τις συνομιλίες», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στη φινλανδική επιχειρηματική εφημερίδα Kauppalehti.

Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ελλάδα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους χρέους της. Αυτό είναι περισσότερο από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ. «Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα και μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα, αλλά όχι κούρεμα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως το κόστος εξυπηρέτησης χρέους στην Ελλάδα έως το 2022 είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες – μέλη. Δεν υπάρχει θέμα για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Η όποια συζήτηση αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, είπε. Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ξανά στην αρχή του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Το Εurogroup έχει πει ότι θα εξετάσει το ζήτημα του χρέους μετά από μια θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αυτό υποτίθεται ότι θα γινόταν πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τώρα δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε επίσης ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά θα πρέπει να μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα ξανά και διαβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή το  Grexit δεν υφίσταται για κανέναν ως σενάριο. Είναι αλήθεια πως ήταν πολύ κοντά το καλοκαίρι. Βεβαίως πάντοτε υπάρχει ως ενδεχόμενο υποθετικά και θεωρητικά. Μια χώρα που δεν συνεργάζεται πλήρως δεν μπορεί να περιμένει να λαμβάνει χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, είπε ότι είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Επίσης, η φορολογική διοίκηση πρέπει να ενδυναμωθεί περαιτέρω, σημείωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here