Ουκρανία: Μυστικές φυλακές και βασανιστήρια για «αντιπάλους» του Κιέβου, καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Σε συστηματική φυλάκιση και βασανισμό υπόπτων συμπαθούντων των επαναστατών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας αλλά και αντιφρονούντων, προχωρά η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Ουκρανίας(SBU), σύμφωνα με εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε στους αγγλικούς Times,  ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, η αδιαφορία του Κιέβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ορισμένες περιοχές έχει γίνει συστηματική και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

ουκρανια1

Ο ΟΗΕ επικαλείται εκατοντάδες έγγραφα ντοκουμέντα υποθέσεων παράνομης κράτησης, βασανισμών και κακομεταχείρισης κρατουμένων, τόσο από φιλορωσικές ένοπλες ομάδες όσο και από κυβερνητικές υπηρεσίες του Κιέβου.

Επικαλείται τη προσοχή κακομεταχείρισης και δολοφονίας αιχμαλώτων από φιλορωσικές ομάδες ωστόσο τα στοιχεία εκθέτουν την σε μεγάλη έκταση βαρβαρότητα των προγραμμάτων βασανιστηρίων που υποστηρίζονται από την Ουκρανική κυβέρνηση.

Οπως αναφέρεται σε αναδημοσίευση από το Περιοδικό σε άρθρο-μετάφραση του Γρηγόρη Τραγγανίδα, με το τίτλο «Το Αμπού Γκράιμπ του Κιέβου»,  ο ΟΗΕ αποκαλύπτει την ύπαρξη πέντε μυστικών, κυβερνητικών φυλακών.

Τα βασανιστήρια περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ, χτυπήματα στο κεφάλι, χρήση σφυριού στο σώμα και απειλές για αφαίρεση της ζωής. Σε μια περίπτωση από αυτές που αναφέρονται στο ντοκουμέντο, ο κρατούμενος αναγκάστηκε να «παραδεχθεί» ότι δήθεν είναι «μέλος ένοπλης ομάδας» για να σώσει τη ζωή του.

Σε μια άλλη περίπτωση, η SBU αλυσόδεσε έναν κρατούμενο σε ένα θερμαντικό σώμα, στη συνέχεια αρχισε να τον πνίγει με την χρήση ασφυξιογόνου μάσκας, ενώ τον βασάνισε και με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Στις 26 του περασμένου Μάη ανακοινώθηκε, ότι αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ανέστειλε προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ουκρανία, λόγω της άρνησης των αρχών να παρέχουν πρόσβαση σε χώρους όπου πιθανολογείται ότι κρατούνται άνθρωποι από την SBU.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here