Ουγγαρία: H χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα της ντροπή, πλήγμα για τον Ορμπαν και την ξενοφοβική πολιτική του

 

Το γεγονός ότι ως τις τις 4 το απόγευμα, είχε προσέλθει στις κάλπες του ουγγρικού δημοψηφίσματος μόλις το 30,66% των ψηφοφόρων και με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την τελική συμμετοχή γύρω στο 40%, αποτιμάται από τους πολιτικούς αναλυτές, ως προσωπική πολιτική ήττα του πρωθυπουργού Β. Όρμπαν, παρά το ότι το αποτέλεσμα του ξενοφοβικού δημοψηφίσματος αναμένεται να εγκρίνει την πολιτική του.

Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει η συμμετοχή να ξεπερνά το 50% , κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθιστώντας έτσι άκυρη και άνευ αποτελέσματος την όλη διαδικασία.

 

«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση… » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Political Capital. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις για ποσοστά συμμετοχής που θα κυμανθούν μεταξύ 44 έως 46% βασίζονται σε στοιχεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, αφού ψήφισε, είπε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζούμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here