Ορια ηλικίας δικαστών: Η Θάνου επιμένει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων την καταγγέλει για παραβίαση του Συντάγματος

 

Την οξύτατη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσε η ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να συγκαλέσει στις 26 Ιανουαρίου την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών. 

Η ΕΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση του Συντάγματος και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να πάρει θέση.

Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

Με έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε την προσπάθεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου να προωθήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, παραβιάζοντας σαφή συνταγματική επιταγή.

Με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 101/18-1-2017 πρόσκλησή της προς τα μέλη του Αρείου Πάγου ζητάει τη σύγκληση Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 26 Ιανουαρίου 2017, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται μία τέτοια πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία να τύχει της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα. Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν την νομιμότητα στην Χώρα μας, το Κράτος Δικαίου, την δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με το πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.

Ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει την αρμόζουσα θέση, κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της.

Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δε δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here