Τι έγινε στο δίωρο του Eurogroup πριν διακοπεί η συνεδρίαση

 

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση Ελλάδας-θεσμών. Η αδιαλλαξία των δανειστών και τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό και την διαπραγματευτική ομάδα κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών, ξεπέρασαν κάθε όριο, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο  των νεοφιλελύθερων πολιτικών που κυριαρχούν στην σημερινή ευρωπαική ηγεσία.

Απέναντι στους «ταλιμπάν» της λιτότητας για τους πολλούς και της διασφάλισης των προνομίων για τους λίγους,  δηλαδή το ΔΝΤ που πρωτοστάστησε σ΄αυτή την βρώμικη επίθεση προς την Ελλάδα και τους «συμμάχους» τους στους ευρωπαικούς θεσμούς, η Ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Αρνήθηκε να υποκύψει στον ωμό εκβιασμό, μεταφέροντας την ευθύνη αποκλειστικά στους ώμους των ευρωπαίων» εταίρων, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι επιδιώκουν, όλοι τουλάχιστον την ρήξη.

Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει τις προτάσεις αυτές στο Eurogroup, ενώ οι θεσμοί καταθέτουν ένα δικό τους, διαφορετικό κείμενο με μέτρα και απόψεις που αυτοί θεωρούν ως αναγκαία για την επίτευξη συμφωνίας.

Σκληρός μέχρι τέλος ο Σόιμπλε

Στο αντίποδα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, αντέστρεψε τα πράγματα, επιστρέφοντας ξανά τη μπάλα στην Ελλάδα. «Δεν έχει επιτευχθεί ιδιαίτερη πρόοδος. δεν ξέω αν έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι της Ελλάδας τι διακυβεύεται. «, είπε και πρόσθεσε ότι είναι στα χέρια της Ελλάδας η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.. Οσον αφορά τις δύο προτάσεις, είπε, ότι «μία είναι η πρόταση για να βγάλει συμπεράσματα το Εurogroup, δεν είναι μεγάλες οι διαφορές». κατέληξε.

Οι ελληνικές θέσεις

Οπως διευκρίνιζαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της, οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.

>Οι προτάσεις αυτές εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

>H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Από τη θέση αυτή, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση, εξειδίκευσε περαιτέρω τις προτάσεις της και τις καταθέτει στα θεσμικά όργανα, ως βάση μιας οριστικής συμφωνίας, όπως άλλωστε είχαν δεχθεί όλοι την περασμένη Δευτέρα.

Προκύπτει επίσης, ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τις αντι-προτάσεις των θεσμών, ουσιαστικά του ΔΝΤ, που έβαλε στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα συνολικής απόδοσης 11 δις ευρώ(έναντι 8 δις που πρότεινε η Ελλάδα), αλλά με κατανομή σε βάρος των πολλών και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Οπως έγινε γνωστό, η πρόταση των θεσμών’ επιχειρεί να προστατέψει τους «έχοντες» καθώς δεν δέχεται αυξήσεις στους φόρους των νομικών προσώπων, ούτε επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τζόγου.

Γι αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για τον κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, είχε επιτεθεί κατά ΔΝΤ και διαπλοκής στην Ελλάδα κατηγορώντας ότι είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, όχι πάντως τα εθνικά.

Οι προτάσεις των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 9σελιδη πρόταση των δανειστών, περιλαμβάνει προβλέψεις για αλλαγές στον ΦΠΑ από 1 Ιουλίου 2015, μεταφορά της εστίασης και των ξενοδοχείων στο 23%, των βασικών τροφίμων, της ενέργειας και του νερού στο 13%  ενώ στο 6% παραμένουν φάρμακα, βιβλία, και θέατρα.

Επίσης προτείνονται, κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, μείωση κατά 400 εκ. ευρώ των αμυντικών δαπανών(έναντι 200 εκ. ευρω που προτέινει η Ελλάδα), καθώς και αύξηση της φορολογίας των νομικών Προσώπων από το 26% σήμερα, στο 28%, έναντι 29% που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Προτείνεται ακόμη, η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019 με άμεση περικοπή του για το 20% των πιο υψηλών απολαβών.

Για το θέμα του χρέους, πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει εγγύηση βιωσιμότητας προς το ΔΝΤ, εκταμίευση των κερδών των κεντρικών Τραπεζών(ύψους 1,8 δις ευρώ) και αποδέσμευση των 10,9 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επέστρεψαν στο Eυρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα( EFSF).

Μοσκοβισί: Χρειάζεται πολιτική βούληση-θα έχουμε συμφωνία

Την πεποίθηση ότι θα έχουμε τελικά συμφωνία, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, εξέφρασε ο Γάλλος Επίτροπός Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί. «Γνωριζόμαστε πια πολύ καλά. κατανοούμε τις ανάγκες και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.  Υπάρχει ήδη συμφωνία σε κάποια σημεία, πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και να συμφωνήσουμε»,επεσήμανε.

Η ώρα ευθύνης για τους ευρωπαίους ηγέτες  έχει φτάσει. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν ανεξίτηλα το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here