Ορίσθηκε το έκτακτο Eurogroup, για την Δευτέρα 9 Μαΐου-Οι 11 μέρες που θα κρίνουν την διαπραγμάτευση

Μετά από τις παρεμβάσεις ευρωπαίων παραγόντων, υπήρξε θετική εξέλιξη στην υπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης,  ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ.

Εγινε επίσης γνωστό, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του έκτακτου Eurogroup το συντομότερο δυνατό, είχαν αναλάβει από χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τον κ. Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει τεθεί πλέον επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Το διάστημα που απομένει έως τότε, δηλαδή έντεκα μέρες, θα αφιερωθεί στην προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών, ιδίως όσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα και τον μηχανισμό αυτόματης εξισορρόπησης των δαπανών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, εν μέρει μια πρώτη νίκη της Ελλάδας, που ζητούσε επιμόνως τη σύγκληση του Eurogroup, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δις ευρώ καθώς και η ελληνική πρόταση για θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού εξισορρόπησης των δημοσιονομικών μεγεθών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανάλογα με τα στοιχεία του προυπολογισμού.

Την πρόταση αυτή δεν αποδέχεται το ΔΝΤ με αποτέλεσμα να έχει μπλοκαρισθεί όλη η διαδικασία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για να μην χαλάσει το χατίρι του ΔΝΤ, θεωρεί ανεπαρκή την ελληνική πρόταση.

Το Ταμείον και πολλοί παράγοντες του Eurogroup ζητούν από την Ελλάδα να ορίσει συγκεκριμένη λίστα-δεξαμενή μέτρων και περικοπών δαπανών, από τα οποία θα πρέπι να επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο κάτι τέτοιο προσκρούει στην αρχή ότι δεν μπορεί να γίνει νομοθέτηση υπό αίρεση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here