Ομπάμα υπέρ Χίλαρι, που εξασφαλίζει και τυπικά το χρίσμα

Μετά από μακρά σιωπή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που θέλησε να μην αναμιχθεί στην κούρσα  για το χρίσμα των Δημοκρατικών, αναμένεται να ταχθεί ανοικτά τις επόμενες ημέρες υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να καλέσει τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς, να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να της πάρει το χρίσμα του κόμματος.AdTech Ad

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η παρέμβαση Ομπάμα θα βοηθήσει την Χίλαρι  να στρέψει πλέον την προσοχή της στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έλεγε ότι ο Ομπάμα αδημονεί να πάρει μέρος στην εκστρατεία εάν κριθεί ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει.

Η Κλίντον, τα βρήκε σκούρα με τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, τον Μπέρνι Σάντερς, που είχε σχεδόν παντού μιά ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη αποδοχή, κυρίως από το «αριστερό» και «φιλελελύθερο» ακροατήριο των Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι θα εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα την Τρίτη, όταν διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες σε έξι πολιτείες. Η εκστρατεία της ελπίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της στο Νιου Τζέρσι θα της δώσει ικανό αριθμό αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα από νωρίς το βράδυ, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα στην Καλιφόρνια, όπου κρίνεται ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Παρά το καθαρό προβάδισμα της Χίλαρι σε αριθμό εκλεκτόρων, το θέμα έχει μπλοκάρει λόγω της επιμονής του Μπέρνι Σάντερς να φτάσει τη μάχη του έβς το συνέδριο των Δημοκρατικών, κάτι που δεν καλοβλέπει το στρατόπεδο της κ. Κλίντον, η οποία θέλει να αφοσιωθεί στη μάχη της κατά του ανεκδιήγητου Ντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να μην προσπαθήσει να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία ή να αμφισβητήσει ο γεγονός ότι η Κλίντον θα είναι στην πραγματικότητα η υποψήφια μετά την Τρίτη», τόνισε ο Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπος Τύπου της Κλίντον, μιλώντας στο CNN.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει 2.537 αντιπροσώπους στο συνέδριο και της χρειάζονται μόλις 46 ακόμη ώστε να φθάσει τον αριθμό των 2.383 που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια.

Την Τρίτη εσωκομματικέ εκλογές γίνονται στη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, αλλά η προσοχή φυσικά θα επικεντρωθεί στην Καλιφόρνια. Η Κλίντον διέθετε στο παρελθόν μεγάλο προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία-κλειδί έναντι του Σάντερς, αλλά δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν.

Reuters: Καθαρό προβάδισμα Χίλαρι έναντι Τραμπ

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντ. Τραμπ εξασφάλισε τους αντιπροσώπους που χρειαζόταν για το χρίσμα ήδη από τον περασμένο μήνα, και έστρεψε την προσοχή του στην εκστρατεία εναντίον της Κλίντον.

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας  Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Κλίντον είχε  προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ (46% έναντι 35% αντίστοιχα). Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με πριν 10 μέρες, όταν Κλίντον και Τραμπ χώριζαν μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here