Ομπάμα: Πρόοδος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της έχουν σημειώσει πρόοδο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ακόμα την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς συμμαχίας που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να ελέγξουν μεγάλες περιοχές, το 2014.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα πολεμικά μέτωπα των δύο χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να χάσουν αρκετές πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στις δύο “εκ των πραγμάτων” πρωτεύουσες του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα στη Συρία και τη Μοσούλη, στο Ιράκ.

Πρόοδος σε Συρία και Ιράκ

Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία παρουσίασε ο Ομπάμα, η διεξαγωγή των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, την τελευταία διετία, αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές μπορούν να ηττηθούν με τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε την ικανότητα που διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος στην πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

“Είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από την απελευθέρωση της Μοσούλης και της Ράκκα,” τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία που εποπτεύει τις αναφερόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.

“Μοναχικοί λύκοι”

Παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τζιχαντιστές στρέφονται προς τη διεξαγωγή επιθέσεων διεθνούς δημοσιότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις των λεγόμενων “μοναχικών λύκων.”

“Έχουν διαπιστώσει το βαθμό της δημοσιότητας που μπορούν να επιτύχουν με την πραγματοποίηση επιθέσεων μικρής κλίμακας και τη χρήση μικρών επιθετικών όπλων. Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας επίθεσης από έναν “μοναχικό λύκο” ή από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών με στόχο την δολοφονία ανθρώπων, είναι πραγματική,” τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προκειμένου ν’ αποκόψουν τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους που μπορούν να οργανώσουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές,, μακριά από τα κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

Ενδεχόμενο επιθέσεων

“Τα δίκτυα αυτά, είναι περισσότερο ενεργά στην Ευρώπη, απ’ ότι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δε γνωρίζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από τη δράση τους. Είναι επίσης ενδεχόμενο κάποιες ομάδες που έχουν οργανωθεί σε αμερικανικό έδαφος να ενεργοποιηθούν και να δράσουν,” δήλωσε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο, για το ενδεχόμενο “υπερευαισθησίας” έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων.

“Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αποτροπή εισόδου των τρομοκρατικών ομάδων στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες φοβούνται, τότε, μπορεί να αντιδράσουν με τρόπους που υποβαθμίζουν τις βασικές κοινωνικές δομές,” σημείωσε με νόημα ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here