Αρχική Pressroom Διεθνή Ομπάμα-Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θεμέλιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Μηνύματα σε Τραμπ

Ομπάμα-Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ θεμέλιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Μηνύματα σε Τραμπ

Σαφείς αιχμές και μηνύματα τόσο προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ όσο και προς Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης έστειλαν από το Βερολίνο, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος παράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Στη συνέντευξη δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν την Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μίνσκ, καθώς όπως τόνισε η κ. Μέρκελ, η ΕΕ επιθυμείς καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Από τη πλευρά του ο κ. Ομπάμα, διαμήνυσε στον κ. Τραμπ να προσχωρήσει σε συμφωνίες με τον κ. Πούτιν μόνο εκεί που τα συμφέροντα των δύο χωρών συμπίπτουν.

Οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να απαντήσουν και στον λαϊκισμό που επελαύνει, εκμεταλευόμενη τον φόβο των ανθρώπων απέναντι στη παγκοσμιοποίηση. Η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για οπισθοδρόμηση και πως η συμφωνία TTIP θα ολοκληρωθεί, καθώς το εμπόριο είναι πηγή πλούτου.

 

«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας πεποίθηση πως η παγκοσμιοποίηση πρέπει να προσδιοριστεί με ανθρωπιστικούς και πολιτικούς όρους», είπε η Μέρκελ μετά την πολύωρη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο, τον προτελευταίο σταθμό στο τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει επιστροφή», είπε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να γίνει οπισθοδρόμηση», είπε και τάχθηκε υπέρ της σύναψης περισσότερων εμπορικών συμφωνιών στο μέλλον.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του είπε πως διερεύνησαν με την Καγκελάριο τρόπους άμβλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα αλλά και της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Τι συζήτησαν Μέρκελ και Ομπάμα

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επανειλημμένως τη σημασία της διμερούς συνεργασίας των χωρών τους στο εμπόριο, το κλίμα και τις διεθνείς προκλήσεις.

«Από γερμανικής πλευράς, οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις και οι ευρωπαιο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε η Μέρκελ και ανέδειξε ως ενωτικό κρίκο των δύο λαών τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Καγκελάριος χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, καλωσορίζοντας την προτεραιότητα που δίνει ο Ομπάμα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντίστοιχη σημασία απέδωσε στην εμπορική συνεργασία δηλώνοντας τη στήριξή της στο σύμφωνο TTIP, οι συζητήσεις για το οποίο έχουν διακοπεί, «αλλά κάποια στιγμή θα επανέλθουμε».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εξάλλου για την προστασία του κλίματος. «Χωρίς την προώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα δεν θα φτάναμε στη συμφωνία του Παρισιού», είπε η Μέρκελ.

Σημαντική επίσης κρίνεται η κινητοποίηση για την Αφρική, την ήπειρο που γειτνιάζει με την Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για πολλές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στην ήπειρο, όπως στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση του εναέριου χώρου», είπε η Μέρκελ. Πρόσθεσε επίσης ότι ΗΠΑ και Γερμανία συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ στο θέμα του Αφγανιστάν. «Επεκτείνουμε τη στρατιωτική εμπλοκή με πολιτική εμπλοκή».

Για το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του.

Ο Ομπάμα στάθηκε με τη σειρά του στις κοινές αξίες των δύο χωρών, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία. Το ΝΑΤΟ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας ΗΠΑ- Ευρώπης, ανεξαρτήτως από το ποιος ήταν πρόεδρος στις ΗΠΑ, τόνισε.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο TTIP μίλησε για μία «πρόκληση» εν μέσω των ανησυχιών γύρω από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι πως οι αγορές και το εμπόριο είναι πηγή ευημερίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα για ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και να αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης τον Τραμπ κατά της σύναψης συμφωνιών με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα παραβιάζουν ανθρώπινες αξίες ή το διεθνές δίκαιο. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έως ότου η Μόσχα συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία του Μινσκ.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρούνται καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

«Θα ψήφιζα Μέρκελ»

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.

Τη χαρακτήρισε «φίλη» και «σύμμαχο» και είπε πως είναι ίσως «η μόνη ηγέτιδα μεταξύ των πιο κοντινών συμμάχων μας που ήταν εκεί όταν ανέλαβα την εξουσία».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχο», πρόσθεσε. Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here