Τελευταία συνέντευξη Ομπάμα: Θα παρέμβω αν απειληθούν θεμελιώδεις αξίες μας

«Θα μιλήσω» εάν απειληθούν θεμελιώδεις αξίες -συστηματικές διακρίσεις, εμπόδια στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος, απόπειρες φίμωσης της διαφωνίας ή του Τύπου και απόπειρες να απομακρυνθούν από τη χώρα παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν σε αυτήν και αγαπούν την Αμερική- υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, στη τελευταία συνέντευξή τύπου της προεδρίας του. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μάσησε τα λόγια του και εξαπέλυσε αιχμές κατά του Ισραήλ για την εποικιστική πολιτική του στα κατεχόμενα.

Η συνέντευξη Ομπάμα σηματοδοτεί και την απαρχή της νέας εποχής Τραμπ, που ξεκινά την Παρασκευή, με την επίσημο ορκωμοσία του νέου προέδρου. Στη συνέντευξη αυτή ο Ομπάμα ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και έστειλε μήνυμα προς την πλευρά Τραμπ πως η ελευθερία του Τύπου είναι πυλώνας της Δημοκρατίας.

Για τη χάρη στη Τσέλσι Μάνινγκ

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, εξέτισε σκληρή ποινή φυλάκισης και πως η απόφαση του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί σε επτά χρόνια φυλάκισης δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επισήμανε πως έκρινε λογική την μείωση της ποινής της Μάνινγκ, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, διεμφυλική που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε το 2010 πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στο WikiLeaks. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Για τη Ρωσία

Ως προς το καυτό θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου [σε αυτό το θέμα] καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου» τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε» προσέθεσε επισημαίνοντας πως «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Δύο μέρες πριν την παράδοση του προεδρικού θώκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε ότι μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

Αιχμές κατά της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι προοπτικές ειρήνης στη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης των δύο κρατών εξανεμίζονται εξαιτίας της αυξανόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση να μην μπλοκάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το πρόσφατο ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον ισραηλινό εποικισμό (γεγονός το οποίο εξόργισε τον Ισραήλ και τον.. Τραμπ) ήταν για να στείλει το μήνυμα ότι η διαρκής ενίσχυση των εποικισμών δημιουργεί μία πραγματικότητα επί του εδάφους μπου θα κάνει προοδευτικά αδύνατη τη λύση των δύο κρατών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here