Ομπάμα: Δεν αποκλείει σύνδεση του μακελειού στην Καλιφόρνια με τρομοκρατία

 Το μακελειό στη νότια Καλιφόρνια μπορεί να σχετίζεται με τρομοκρατία ή με τον χώρο δουλειάς, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Μετά  από συνάντηση που είχε  με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είπε ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τον λόγο που οι δύο ύποπτοι άνοιξαν πυρ σε εκδήλωση σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες, σκοτώνοντας 14 άτομα  και τραυματίζοντας 17.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι το FBI και οι τοπικές αρχές θα «εξιχνιάσουν» την υπόθεση.

«Είναι πιθανό αυτό να σχετιζόταν με την τρομοκρατία. Αλλά δεν το γνωρίζουμε. Είναι επίσης πιθανό να σχετιζόταν με τον χώρο δουλειάς» του ενός μέλους του ζευγαριού των δραστών της επίθεσης, είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο Οβάλ Γραφείο.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι βουλευτές και πολίτες θα πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα γίνει «πιο δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, αλλά πιο δύσκολο» να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε όπλα.

Δράστες της επίθεσης θεωρούνται δύο άτομα -ένα ανδρόγυνο- που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Ένας εκ των δύο δραστών, ο Συέντ Ριζουάν Φαρούκ, ήταν δημοτικός υπάλληλος.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Φαρούκ φαίνεται πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, ωστόσο ενδέχεται να υπήρχαν και άλλα κίνητρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 28χρονος Φαρούκ βρισκόταν σε επαφή με άτομο ύποπτο για τρομοκρατία, το οποίο ερευνούσε το FBI.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείς της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014. «Ο Συέντ Ριζουάν Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 ημέρες» ανέφερε η πρεσβεία.

Εξάλλου «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η σύζυγος είναι υπήκοος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος του Σαν Μπερναντίνο Κάρεϊ Ντέιβις σημείωσε ότι είχε μία «εγκάρδια συνομιλία» με τον αμερικανό πρόεδρο. Από το νοσοκομείο ανακοινώθηκε ότι δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι τρεις σε καλή κατάσταση, ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα λάβουν εξιτήριο οι τραυματίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here