Ομαδικούς βιασμούς στο Μπουρούντι καταγγέλει ο OHE

Σε καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς γυναικών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπουρούντι στις έρευνες που πραγματοποιούν σε σπίτια υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, προχώρησε ο ΟΗΕ. Στις καταγγελίες προέβη ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν που έχει καταγράψει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύτων .

Το Μπουρούντι αντιμετωπίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κύμα βίας από τότε που ο πρόεδρος Πιέρ Νκουρουνζίζα δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία για την οποία οι αντιπολιτευόμενοι δηλώνουν ότι είναι παράνομη. Τουλάχιστον 439 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια και 200.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν.

Ο Ζέιντ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει 13 κρούσματα σεξουαλικής βίας στα οποία τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, φέρεται ότι εισέβαλαν στα σπίτια των θυμάτων, απομόνωσαν τις γυναίκες και τις βίασαν ή τις βίασαν ομαδικά.

Κατά τις έρευνές τους, η αστυνομία, ο στρατός και πολιτοφυλακές της Ιμπονερακούρε (της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος) συνέλαβαν επίσης πολλούς νεαρούς άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια, σκοτώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άγνωστους προορισμούς, επισήμανε επίσης ο Ζέιντ.

Οι δυτικές δυνάμεις και οι αφρικανικές χώρες φοβούνται ότι η κρίση στο Μπουρούντι μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα εθνοτική σύγκρουση που θα μπορούσε να επεκταθεί στη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here