Τουρκία: Ομαδική άρση ασυλίας βουλευτών του HDP προτείνει ο Νταβούτογλου

Σε μια νέα επίδειξη αυταρχισμού το καθεστώς Ερντογάν, που κατά τα άλλα επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ,  προχωρά σε ομαδική άρση ασυλίας βουλευτών. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία των βουλευτών από όλα τα κόμματα και να εξετάσει συλλογικά τους 506 εκρεμμείς φακέλους -ώστε να μην υπάρξουν «καθυστερήσεις» στο κοινοβουλευτικό έργο.

Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συζητήσει την άρση ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP για σχόλια που είχαν κάνει επί των επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου ανέφερε σύμφωνα με το Reuters πως η Εθνοσυνέλευση πρέπει να εξετάσει συλλογικά τους φακέλους σε μία συνεδρίαση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα μέτρα που χρειάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπως και σε άλλες, πόλεις, μετά την επίθεση της Κυριακής.

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν είχε ζητήσει επιτακτικά την άρση της ασυλίας του ηγέτη του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, και βουλευτών του, μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης».

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας» είχε πει ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» των τρομοκρατών, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους». «Τρομοκράτες δεν είναι μόνο αυτοί που κρατούν όπλο, αλλά και όσοι κρατούν στυλό» επανέλαβε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θεωρώ πλέον νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως θυγατρική μίας τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK]».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here