Ομαδικές απολύσεις, απεργίες, συλλογικές διαπραγματεύσεις στο μνημόνιο

 

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για τις απεργίες και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «σηματοδοτούν» οι συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). Η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου (του μνημονίου Συνεννόησης για το τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ το οποίο αποτελεί νόμο του Κράτους, τον 4336 του 2015, από τις 14 Αυγούστου) έχει δεσμευτεί να κάνει ακόμη πιο «ελαστική» την ελληνική αγορά εργασίας υιοθετώντας τις… «βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και πρακτικό επίπεδο».

Το «presspublica.gr» ανασύρει τα επίμαχα άρθρα του 3ου μνημονίου για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι σε ποιες αλλαγές έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με τους εταίρους – δανειστές να προχωρήσει, καλούμενη –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- να πάρει μέτρα τα οποία πολύ δύσκολα, ελέω κοινωνικών αντιδράσεων, θα μπορούσε να λάβει μια νεοφιλελεύθερου προφίλ πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, οι «μεταρρυθμίσεις» οι οποίες θα πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται στο «μνημόνιο Συνεννόησης για το τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 4 για τις «Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης – Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο».

Στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Η προσέγγιση αυτή –συνεχίζει- πρέπει «όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες», αλλά και να λάβει υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, για την επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο θα πρέπει η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, «με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Περαιτέρω, αναφέρεται, συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ (οι συναντήσεις, όπως ήδη αναφέρθηκε ξεκίνησαν με τις επαφές του υπουργού Εργασίας και του επικεφαλής του ILO κ. Ράιντερ, στα μέσα της εβδομάδας).

Πότε θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές

Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. «Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας» επισημαίνεται στην πρόσφατη συμφωνία με του εταίρους – δανειστές, «δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here