ΣτΕ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πεντάωρη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.  

Η συνεδρίαση εξαντλήθηκε με ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων στην εξέταση τυπικών ζητημάτων που αφορούν το παραδεκτό των προσφυγών, που όμως επηρεάζουν καίρια την κρινόμενη υπόθεση. Και αυτό διότι εάν τελικά η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών που μετέχουν στην Ολομέλεια αποφανθεί ότι οι προσφυγές είναι απαράδεκτες ως μη σύννομες και πρέπει να απορριφθούν σε αυτό το πρώιμο στάδιο, δεχόμενη ότι οι ιδιοκτήτες των σταθμών δεν υπόκεινται ανεπανόρθωτη βλάβη, δεν θα χρειαστεί να εξετάσουν τον πυρήνα της υπόθεσης, κατά πόσο δηλαδή η διαδικασία αδειοδότησης είναι συμβατή με το Σύνταγμα ή όχι.

Σε αυτή την περίπτωση το μείζον θέμα της συνταγματικότητας μετατίθεται χρονικά, καθώς θα παραπεμφθεί προς επίλυση στις 13 Ιανουαρίου 2017 οπότε έχει προσδιορισθεί η συζήτηση και άλλων προσφυγών τηλεοπτικών σταθμών.

Δύο είναι τα κομβικά ζητήματα που καλούνται να κρίνουν οι δικαστές. Εάν επιτρέπει το Σύνταγμα την εκχώρηση της αρμοδιότητας του Εθνικού Ραδιοτηλοεπτικού Συμβουλίου για τις τηλεοπτικές άδειες στον υπουργό Επικρατείας καθώς και εάν η ρύθμιση που όρισε σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες είναι νόμιμη.

Την Παρασκευή το πρωί θα ακολουθήσει και δεύτερη διάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου,. Είναι άγνωστο εάν σε αυτή τη συνεδρίαση το δικαστήριο καταλήξει ως προς το παραδεκτό των προσφυγών ή θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και τρίτη διάσκεψη.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here