Ολγα Λυμπεροπούλου: Με αγάπη για ηλικιωμένους με άνοια

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους» είναι μία συλλογή διηγημάτων γραμμένη για ανθρώπους με άνοια. Μιλάμε με την Όλγα Λυμπεροπούλου,Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc. Ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία & τις Άνοιες από το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης,  Αριστοτέλους 14, Χολαργός. Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο στις 19:30 στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου. 

Ποιος ο λόγος να ασχοληθεί κανείς με την έκδοση ενός λογοτεχνικού βιβλίου που απευθύνεται σε μία τόσο μικρή μερίδα του αναγνωστικού κοινού;

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σχετικά περιορισμένο αριθμητικά αναγνωστικό κοινό δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη έκδοσης βιβλίων που να αφουγκράζονται τις ανάγκες του. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια αυξάνεται διαρκώς. Αυτή τη στιγμή, τα επισήμως καταγεγραμμένα άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 200.000, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τις 345.000. Πρόκειται λοιπόν για μία διαρκώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα τις ανάγκες της οποίας θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε ως κοινωνία να αγνοούμε.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την ανάγνωση ενός συνηθισμένου λογοτεχνικού βιβλίου από έναν ηλικιωμένο με άνοια;

Πολλοί ηλικιωμένοι με άνοια αδυνατούν να συγκεντρωθούν στην ανάγνωση ενός βιβλίου για περισσότερα από λίγα λεπτά της ώρας, επιστρέφουν συχνά ξανά και ξανά στην ίδια παράγραφο για να κατανοήσουν το νόημα της και αδυνατούν να συγκρατήσουν στην αποδυναμωμένη μνήμη τους την πλοκή και τους χαρακτήρες της ιστορίας. Σταδιακά, η ανάγνωση καθίσταται μία αργή, κοπιαστική και δυσάρεστη διαδικασία που τελικά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν.Το να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών με άνοια αρχικού και μεσαίου σταδίου ένα βιβλίο απόλυτα προσαρμοσμένο στις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους ήταν για όλους εμάς που ασχοληθήκαμε με τη συγγραφή και την έκδοση αυτής της συλλογής διηγημάτων ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Θα είμαστε ευτυχείς αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής ακόμα και ενός μόνο ηλικιωμένου με άνοια, χαρίζοντάς του ξανά τη χαμένη απόλαυση της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου.

Τι είδους προσαρμογές έγιναν προκειμένου οι «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους» να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των αναγνωστών με άνοια;

Προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, ακολουθήσαμε τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους κείμενα όπως ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Η.Π.Α. και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Κείμενα για Όλους», τις οποίες προσαρμόσαμε στις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου αναγνωστικού κοινού.

Τα διηγήματα που συνθέτουν τις «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους» είναι μικρά σε έκταση, γραμμένα με εύληπτο λεξιλόγιο και απλή σύνταξη και έχουν ευθύγραμμη, σαφή πλοκή ώστε οι όποιες νοητικές διαταραχές να μην εμποδίζουν την κατανόησή τους από τους αναγνώστες με άνοια. Η λιτή και επεξηγηματική εικονογράφηση αντιμετωπίζει με σεβασμό το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο. Αντίστοιχα, ειδική φροντίδα έχει δοθεί τόσο στη μορφή του βιβλίου (μεγάλο μέγεθος σελίδων, ματ χαρτί, βαρύτερο από το συνηθισμένο), όσο και στη μορφοποίηση του κειμένου (μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς, φαρδιά περιθώρια, μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γραμμών, στοίχιση στα αριστερά κ.ά.).

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που συναντήσατε κατά την προετοιμασία του βιβλίου;

Αναμφισβήτητα, το να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο που να τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς το συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό κείμενα, χωρίς όμως να δείχνει υπερβολικά απλοποιημένο. Να διευκολύνει, αλλά ταυτόχρονα και να σέβεται τους αναγνώστες τους. Και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.

Θα θέλατε να μας συστήσετε τους συντελεστές του βιβλίου;

Στο βιβλίο έχουν συνεισφέρει με κείμενά τους δεκαέξι καταξιωμένοι και νέοι συγγραφείς: η Χριστίνα Αβδίκου, η οποία είναι και η εικονογράφος του βιβλίου, η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, η Λιλή Γάτη, η Εύη Γεροκώστα, η Στέλλα Γουλτίδου, η Πηγή Γρύλλη, η Αναστασία Καρανάσιου, η Δήμητρα Κίτσου, η Αλεξία Κονδυλίδου, η Έλενα Λιάτου, η Έρη Παπαμιχαλοπούλου, η Δάφνη Ποντικού, η Ναταλία Ρεντίνα, η Ελένη Ρουφάνη, η Ελένη Σβορώνου και η Βασιλική Στρατάκη. Η συγγραφή του τελευταίου κειμένου, η προσαρμογή των ιστοριών με βάση τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους και τους αναγνώστες με άνοια κείμενα και η επιμέλεια της εικονογράφησης έχει γίνει από εμένα.

Έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου;

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών, η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στέλιος Κανάκης, η εικονογράφος μας κι εγώ, ενώ ο συντονισμός των ομιλητών θα γίνει από τη δημοσιογράφο και ιδρύτρια του eirinika.gr, Ειρήνη Νικολοπούλου.

Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες αργότερα, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Coffee Bar Il Posto στην Πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η συγγραφέας και νηπιαγωγός Στέλλα Γουλτίδου, ο ψυχολόγος Νάσος Καφαλής, η εμψυχώτρια – ηθοποιός Παρασκευή Αλεξοπούλου και εκπρόσωπος των Εκδόσεων Εντύποις.

Μιλήστε μας για τους «Ασημένιους Αναγνώστες», τη σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Εντύποις που εγκαινιάζουν οι «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους»

Η σειρά «Ασημένιοι Αναγνώστες» απευθύνεται σε ανθρώπους 3ης ηλικίας και θα περιλαμβάνει βιβλία που, όπως οι «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους», θα ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Επιθυμία μας είναι αυτή η σειρά βιβλίων να αποτελέσει την αφορμή για την προώθηση της ανάγνωσης σε μία πολυπληθή ομάδα αναγνωστών, η οποία μέχρι στιγμής ήταν απούσα στις συζητήσεις για το βιβλίο: τους ηλικιωμένους αναγνώστες.

Τι θα θέλατε να κρατήσουν στο μυαλό τους οι αναγνώστες μας από αυτή τη συνέντευξη;

Ότι η αγάπη για το βιβλίο δεν γνωρίζει ηλικίες και διαγνώσεις.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Από το 2002 εργάζεται με ηλικιωμένους, ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επί μία δεκαετία εργάστηκε στο Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία». Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης στο Χολαργό όπου ασχολείται με την προληπτική συμβουλευτική, την αξιολόγηση των μνημονικών διαταραχών ηλικιωμένων ατόμων, την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης για ανθρώπους με άνοια και τη συμβουλευτική φροντιστών. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και από το 2015 διατηρεί το δικό της blog στην ελληνική έκδοση της «The Huffington Post». Η ιστοσελίδα της trainyourbrain.gr έχει ως στόχο να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις σχετικά με τις άνοιες, αλλά και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here