Ολάντ σε Παυλόπουλο: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας-Κοινή πορεία στην Ευρώπη

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τόσο στον τομέα της Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, στο Προεδρικό Μέγαρο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος – Γαλλίας. Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και επισήμανε ότι η Γαλλία,  εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Ολάντ, έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον, την ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πρώτον την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή-διευρύνοντας τις ανισότητες και δεύτερον στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά συνάμα οφείλει να συμπεριφερθεί με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αρχή που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες και τόνισε ότι το Παρίσι και η Αθήνα συνδέονται διαχρονικά με στενούς δεσμούς, σημειώνοντας επιπλέον ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.

Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης από τους εξτρεμιστές, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Όπως υποστήριξε οι εξτρεμιστές λειτουργούν με σκοπό να καταλύσουν την Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here