Ολάντ-Μέρκελ: Κοινό μήνυμα για μια Ευρώπη που ξεπερνά τα εθνικά κριτήρια

 

Ισχυρό μήνυμα για μιά Ευρώπη κοινό σπίτι των ευρωπαικών λαών, έστειλαν από το Βερντέν, κατά την 100η επέτειο της ομώνυμης μάχης, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι κατέθεσαν από κοινού, στεφάνι στη μνήμη των 300.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις μεγαλύτερες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διήρκεσε για περισσότερες από 300 ημέρες, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1916.

«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας , αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας», τόνισε απο την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών – ένα σημείο αναφοράς – αλλά και μία μεγάλη εύθραυστη ζώνη που οφείλουμε να προστατεύσουμε» δήλωσε παράλληλα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό «να μη κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον».

«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε. Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων» σημείωσε, καταλήγοντας.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης, οι δύο ηγέτες θα έχουν κοινό γεύμα εργασίας, με επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση, την ασφάλεια και την ενίσχυση των λαϊκίστικων κομμάτων.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό της μήνυμα, η Καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία παρέμειναν σταθερές ακόμη και όταν οι δύο χώρες είχαν αποκλίνουσες απόψεις.

«Η Ευρώπη έχει προβλήματα, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης, καταφέρει να κάνει πολλά και έχει διανύσει μακρύ δρόμο. Σε έναν κόσμο παγκόσμιων προκλήσεων είναι σημαντικό να οικοδομηθεί περαιτέρω η Ευρώπη και να προωθηθούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες» κατέληξε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here