Οι 3 όροι της Κρ. Λαγκάρντ στον Αλ. Τσίπρα για χρέος, ασφαλιστικό, μεσοπρόθεσμο

O χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η ελάφρυνση του χρέους, ήταν το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο εξελίχθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, την ελληνική θέση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις, θέση με την οποία φάνηκε να συμφωνεί η κ. Λαγκάρντ.

Ωστοσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Λαγκάρντ φαίνεται ότι έθεσε τρείς πολύ σκληρές προϋποθέσεις όσον αφορά την συμμετοχή και την στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι προυποθέσεις αυτές σύμφωνε με το Ταμείο, είναι η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και η επίτευξη δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης των δημοσίων οικονομικών μέσω ενός στιβαρού και αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

 

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα» υπό τις παραπάνω προυποθέσεις, επισημαίνει το Ταμείο.

Τι λέει η ελληνική πλευρά για τη συνάντηση

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here