Οι χελώνες Caretta caretta στέλνουν την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο

Κατηγορούμενη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα διότι δεν έχει  λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιοχών όπου ζουν οι απειλούμενες χελώνες Caretta caretta.

Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο, η οποία προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Medasset και Αρχέλων, αλλά και η WWF, σήμερα, Τετάρτη, δικάζεται στο Δικαστήριο της ΕΕ η από 11/11/2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005) και τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta.

Ο Βασίλης Σταμογιάννης (εκπρόσωπος της Medasset) και η Παναγιώτα Θεοδώρου (εκπρόσωπος του Αρχέλων), αναφέρουν ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο.

Η ελληνική Πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής, σημειώνουν, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here