Οι ταυτότητες στην προεπαναστατική Ελλάδα- Ποιοί ήταν οι Αρβανίτες της Ν. Ελλάδας

«Οι ταυτότητες στην προεπαναστατική Ελλάδα»

Ποιά ήταν η ταυτότητα των Αρβανιτών της Νότιας Ελλάδας
πριν την Επανάσταση του 1821;

Arvanites KiousopoulosΣτις 16 Μαρτίου 2016  7.15 μ.μ. – 9 μ.μ. στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του δήμου Κηφισιάς θα παρουσιαστεί το θέμα αυτό  από τον Δημήτρη Κιουσόπουλο, ιστορικό, στην «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς , Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).

Ο Κιουσόπουλος μετέφρασε (μαζί με τον Π.Μ.Πρωτοψάλτη) την έκθεση τουΑυγούστου ντ Ζασσώ (Αuguste de Ζassaud).

Η παρουσίαση θα γίνει με αφορμή την έκδοση του υπομνήματος του Γάλλου διπλωμάτη  Αυγούστου ντε Ζασσώ «Περί της φυσικής και πολιτικής καταστάσεως των νήσων Ύδρας, Σπετσών. Πόρου και Ψαρών κατά το έτος 1808», εκδ. Βιβλιοπωλείο Δ.Ν.Καραβία, Αθήνα, 2015.

Arvanites  Kiousopoulos-jassaudΤην Εισαγωγή και τις Σημειώσεις στην έκδοση έκανε ο ιστορικος Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο οποίος και είχε εντοπίσει τα χειρόγραφα στα αρχεία του γαλλικού Υπουργείου των Εξωτερικών.  Το Υπόμνημα του Γάλλου διπλωμάτη συντάχθηκε στα 1809 και αποσκοπούσε στην ενημέρωση του γαλλικού Υπ.Εξ. Παρέχει πλήθος πληροφοριών για την Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τα Ψαρά. Για τη γεωγραφία, την τοπογραφία, την ιστορία, τη διακυβέρνηση, τα ήθη, τον πληθυσμό, τη διάλεκτο, την ενδυμασία, τη θρησκεία, τις τέχνες και τα γράμματα καθώς και την οικονομική δραστηριότητα.
Στον Πρόλογο αναφέρεται: «Το υπόμνημα περιέχει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την πολιτική κατάσταση τις παραμονές της ελληνικής επαναστάσεως, καθώς ο οξυδερκής συγγραφέας ήταν ένας από τους πρώτους που διέβλεψαν το ρόλο  που θα έπαιζαν τα νησιά αυτά και η ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία.».
Ο εκδότης σημειώνει ότι το υπόμνημα έχει και μια επικαιρότητα γιατί ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικά το ζήτημα των ελληνορωσικών σχέσεων, περιγράφει την έκταση της ρωσικής διείσδυσης στην προεπαναστατική Ελλάδα και υπογραμμίζει τη σημασία που είχε η υποστήριξη και ο προσεταιρισμός των Ελλήνων από τη Γαλλία για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συμφερόντων της στην Ανατολή
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here