Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη σε εστιατόριο της Καμπούλ

Δύο Αφγανοί, ο ένας από τους οποίους ήταν ένα 12χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίσθηκαν σήμερα στην Καμπούλ σε μια επίθεση καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εναντίον ενός γαλλικού εστιατορίου στο οποίο συχνάζουν ξένοι, δέκα ημέρες πριν από μια συνεδρίαση με στόχο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

«Σήμερα μια επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον εστιατορίου ξένων εισβολέων», ανέφερε στο twitter  ο Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Καμπούλ, Φραϊντούν Ομπάιντι, και δυτική πηγή επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στόχος ήταν το Le Jardin, γαλλικό εστιατόριο που ανήκει σε Αφγανό και βρίσκεται σε μια συνοικία όπου έχουν τα γραφεία τους πολλές ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επιτόπου», διευκρίνισε ο δυτικός διπλωμάτης.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το εστιατόριο από το οποίο βγαίνει καπνός.

 H επίθεση έγινε μία εβδομάδα και κάτι μετά τη σημαντική τετραμερή συνάντηση που είχαν η Κίνα  οι ΗΠΑ το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, με σκοπό να καταρτισθεί οδικός χάρτης για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίες διακόπηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Ταλιμπάν θέτουν συχνά στο στόχαστρο τα αφγανικά στρατεύματα ή τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, καθώς και ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία συχνάζουν ξένοι.

Τον Ιανουάριο του 2014, το λιβανέζικο εστιατόριο La Taverne du Liban, στο κέντρο της Καμπούλ, τέθηκε στο στόχαστρο των ανταρτών. Συνολικά 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 ξένοι, σκοτώθηκαν.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την άνοιξη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας με την ελπίδα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι θα βρεθούν σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here