Οι σύγχρονοι Προμηθείς (Σνόουντεν, Ασάνζ, Φαλσιανί)

 

Toυ Φοίβου Οικονομίδη

Στην ελληνική μυθολογία ο τιτάνας Προμηθέας πρόσφερε στους ανθρώπους τη φωτιά που άλλαξε τη ζωή τους υποκλέπτoντάς την από τους θεούς του Ολύμπου. Αυτό του στοίχισε την αυστηρή και διαρκή τιμωρία του από τον Δία. Αλλά η προσφορά του για τους ανθρώπους υπήρξε μεγάλη.

Στις μέρες μας εξακολουθούν και υπάρχουν Προμηθείς που προσπαθούν να δώσουν μια φωτεινή δάδα στους άλλους ανθρώπους, αποκαλύπτοντας αόρατες πλευρές της εξουσίας και των προνομιούχων που δεν φαίνονται στο φως της μέρας από τους απλούς ανθρώπους. Έτσι βοήθησαν τους συνανθρώπους τους να μάθουν μια σειρά παράνομων πράξεων που γίνονταν πίσω από την πλάτη τους η ν’ αποκαλύψουν απόρρητα έγγραφα που έδωσαν σημαντικές διεθνείς πληροφορίες.

Τέτοιες περιπτώσεις του καιρού μας είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ που ίδρυσε στις 4 Οκτωβρίου του 2006 με έδρα την Ισλανδία τη διεθνή μη κερδοσκοπική ενημερωτική οργάνωση Wikileaks που δημοσίευσε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που είχαν υποκλαπεί και συνεχίζει να το κάνει.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο νεαρός Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε τις παράνομες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ατόμων και κυβερνήσεων από την αμερικανική NSA( Yπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) της οποίας ήταν συνεργάτης.

Οι σύγχρονοι Προμηθείς, όπως και ο μυθικός Προμηθέας υφίστανται κυρώσεις. Και μπορεί μερικές φορές να μην είναι ανιδιοτελείς, πάντως κάτι θετικό προσφέρουν στους άλλους ανθρώπους.

Αυτές τις μέρες ένας άλλος »Προμηθέας» ο Ερβέ Φαλσιανί κατέθεσε επί πολλές ώρες ενώπιον ελλήνων δικαστικών στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι για τη λίστα Λαγκάρντ που ο ίδιος είχε αποκαλύψει πριν μερικά χρόνια. Έδωσε και νέα σημαντικά στοιχεία με την ελπίδα ότι στα πλαίσια της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για την υπόθεση που δεν θα παραγραφεί ούτε θα συγκαλυφθεί με τον πλέον κυνικό τρόπο.

Είναι φυσικό ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για ν’ αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η μαύρη αυτή ιστορία. Η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα είναι το κριτήριο για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης αν δηλ. θ’ αγωνισθεί υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης η όχι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here