Νίκος Ράπτης

Εδώ και δύο-τρία χρόνια, ο ελληνικός Πράσινος χώρος παραμένει κομματικά κατακερματισμένος. Τη δεκαετία του ’90, μας δίχασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Τώρα, τα Μνημόνια. Και τις δύο φορές σκοντάψαμε στην ίδια αντινομία: τo κόμμα δεν επικοινωνούσε με τα φυσικά του ακροατήρια. Στο κόμμα στεγάζονταν μεσήλικες, υπερπολιτικοποιημένοι, προσκολλημένοι πολιτικά και συναισθηματικά στην αριστερά. Αλλά η εκλογική μας βάση είναι νέοι, μορφωμένοι, αστοί, ελευθεριακοί και ακομμάτιστοι. Δείξαμε πως είμαστε πολιτικά ανώριμοι, αποξενωμένοι από τις Πράσινες αξίες της συμμετοχής, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης, επιμολυσμένοι από τις αυταρχικές αντιλήψεις των κατεστημένων πολιτικών οικογενειών.

Κι όμως, παρά την κρίση –ή εξαιτίας της- στην κοινωνία οι Εναλλακτικές και Πράσινες απόψεις ριζώνουν γερά στον κοινωνικό ιστό.

  • Στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις εκλογές του 2014 εξελέγη μια νέα Πράσινη γενιά ηγετών, που σήμερα διαχειρίζεται από υπεύθυνες θέσεις την εξουσία σε δήμους και περιφέρειες.
  • Στα κινήματα, είδαμε για πρώτη φορά μαζικές διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και δυναμικές κινητοποιήσεις με έντονο Πράσινο πρόσημο, όπως εκείνες κατά της εξόρυξης χρυσού.
  • Στην κοινωνία, που είναι και το σημαντικότερο, θάλλουν παντού μαχητικές συλλογικότητες που διεκδικούν εναλλακτικούς τρόπους να παράγουν, να μετακινούνται, να θεραπεύονται, να μορφώνονται, να κοινωνικοποιούνται, να τρέφονται. Που υπερασπίζονται με πάθος τα ατομικά δικαιώματα των πιο αδύναμων, την αξιοπρέπεια των ζώων, τα δημόσια αγαθά, τη βιοποικιλότητα.

Η πατρίδα χρειάζεται απελπισμένα αυτόνομο Εναλλακτικό-Πράσινο κομματικό πόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει στην οικονομία μας 700 δις ευρώ ως το 2100. Οι δημογραφικές τάσεις οδηγούν σε τέτοιας κλίμακας μείωση του πληθυσμού, που μετά το 2040 η ευημερία, η ειρήνη και η δημοκρατία θα πιεσθούν μέχρι ισοπεδώσεως. Οφείλουμε να μάθουμε πώς να συνυπάρχουμε μακροπρόθεσμα με τη φύση. Είναι εθνική επιταγή να ανατρέψουμε κατεστημένες κοινωνικές ισορροπίες, με αποφασιστική μεταφορά πόρων και εξουσίας προς το περιβάλλον, τα κοινά αγαθά, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ποιος μπορεί να μιλήσει και να δράσει υπέρ αυτών των συμφερόντων καλύτερα από τους Πράσινους;

Η «καθαρότητα» που αναζητούν ορισμένοι, είναι φενάκη. Πρώτον, διότι όλες μας οι κακοπάθειες (η ιδιοτέλεια, η μονομέρεια, η αμορφωσιά, ο ιδρυματισμός) ενδημούν σε κάθε συλλογικότητα –καμία «καθαρότητα» δεν μας γλιτώνει από αυτές. Δεύτερον, διότι το έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας -η οικολογική μετάβαση του πλανήτη, της πατρίδας και των κοινοτήτων μας- είναι τόσο πελώριο που θα ήταν αστείο να θεωρεί κανείς πως υπάρχουν Εναλλακτικοί και Πράσινοι που περισσεύουν. Τρίτο, διότι η ιστορία διδάσκει πως στα κινήματα που άλλαξαν τη ζωή συμπαρατάσσονταν πάντοτε άνθρωποι και απόψεις που a priori τίποτε δεν τους προόριζε να συμπαραταχθούν.

Οι τρεις ελαττωματικές κομματικές μας εκφράσεις (οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Ευρώπη-Οικολογία και οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη) χρειάζεται να παραδεχθούν το αυτονόητο: το κόμμα των Εναλλακτικών και των Πράσινων βρίσκεται έξω από τα κομματικά τους γραφεία. Καθήκον τους είναι να πάνε να το βρουν1. Να φτιάξουμε όλοι μαζί το κοινό μας σπίτι, ανοικτό στην κοινωνία και άνετο για τις διαφορετικές αποχρώσεις μας. Μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι στον πλανήτη, την πατρίδα και τις κοινότητές μας.

Τον 21ο αιώνα, είτε θα πετύχουμε την οικολογική μετάβαση, είτε θα βυθιστούμε στον εφιάλτη της σπάνης, του μίσους και του πανικού. Οι Εναλλακτικοί και οι Πράσινοι ήρθαμε για να μείνουμε. Είμαστε το πρώτο αυθεντικό πολιτικό προϊόν του 21ου αιώνα. Το αποφασιστικό ερώτημα δεν είναι αν οι Πράσινοι θα προσαρτηθούν στη «δεξιά» ή την «αριστερά», αλλά πόσο Πράσινες θα γίνονται αυτές οι παλιές παρατάξεις. Η δυναμική κοινωνική μας βάση απαιτεί Πράσινη-Εναλλακτική κομματική έκφραση με αυτόνομη παρουσία και ηγεμονική προοπτική. Οι καιροί μας θέλουν πρωταγωνιστές. Ας πάψουμε να κρυβόμαστε στα παρασκήνια.

  1. Ολόκληρη η πρόταση στο https://www.facebook.com/notes/nikos-raptis/πράσινοι-να-αναλάβουμε-τις-ευθύνες-μας-προς-τον-πλανήτη-την-πατρίδα-και-τις-κοιν/10153472056752237

Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here